Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

En man döms för att ha misshandlat sin dåvarande partner: Fattade strupgrepp kring hennes hals

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

HÖGSBY KOMMUN

En man i 35-årsåldern, med adress i Högsby kommun, döms för misshandel.

Han får en villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst.

Det var i slutet av januari 2021 som den dömde misshandlade en kvinna, som han då var tillsammans med, i en lägenhet i Torsås kommun, genom att trycka ned henne på golvet, efter ett bråk om pengar – och då hon låg på rygg fattade han upprepade strupgrepp kring hennes hals, med smärta, skrapsår på knät samt andnöd, svullnad, skrapmärken och missfärgningar på halsen som följd.

Ska betala skadestånd

Mannen ska betala ett skadestånd på 10 800 kronor till kvinnan (10 000 kronor för kränkning, 600 kronor för sveda och värk samt 200 kronor för läkarvård).

Mannen bestrider ansvar för misshandel och motsätter sig att betala skadestånd.

I samtalet med SOS Alarm sa kvinnan bland annat att hennes pojkvän försökte strypa henne, att han skulle sänka henne, att han tryckt ner henne mot marken, att hon lyckades rycka sig loss hela tiden och få lite luft, att hon bad att han skulle släppa henne och att hon sprang när han gjorde det.

”Även de fotografier på skador som uppkommit i samband med händelsen ger stöd åt NN:s (kvinnans) berättelse. Även åberopad journalhandling, upprättad efter läkarbesök samma dag som händelsen, ger stöd åt det NN (kvinnan) uppgivit. Slutligen ger rättsintyget stöd åt NN:s (kvinnans) berättelse. Tingsrätten bedömer mot denna bakgrund att NN:s berättelse är både trovärdig och tillförlitlig och kan läggas till grund för en bedömning i målet”, står det i domen.

”NN (kvinnan) har berättat om händelsen på sätt som överensstämmer med vad som påstås i gärningsbeskrivningen.”

Både mannen och kvinnan har berättat att händelsen föregicks av en argumentation om pengar.

Mycket uppriven

”Det får anses klarlagt att NN (kvinnan) i samband med det kastat ett föremål mot NN (mannen). Åklagaren har inte kunnat motbevisa hans påstående om att föremålet faktiskt träffat honom. Det får anses utrett att NN (mannen) därefter tog ett armgrepp om halsen på kvinnan och att de båda föll till golvet. Efter det går berättelserna isär.”

Ett vittne berättade att kvinnan var mycket uppriven och att hon berättade om en man som försökte strypa henne och att han även hade hotat henne.

”Uppgifterna är lämnade kort tid efter det att händelsen ska ha ägt rum. NN (kvinnan) har hållit fast vid sin berättelse över tid och den får starkt stöd av annan bevisning. Åklagaren har därmed, enligt tingsrättens bedömning, förmått styrka att det gått till på det sätt som påstås i gärningsbeskrivningen”, skriver rätten.

Mannen har invänt att han tog greppen om hennes hals för att lugna ner henne.

”Tingsrätten bedömer mot bakgrund av vad som redovisats att han är motbevisad om att ha uttalat att han ska ”sänka ner”, ”däcka henne” och ”det är för sent nu”. Då han uttalat detta kan han inte haft till avsikt att lugna ner henne”, står det i domen.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
5

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS