En man döms efter att ha fått drygt 156 000 kronor i felaktigt utbetalda bidrag

En man döms efter att ha fått drygt 156 000 kronor i felaktigt utbetalda bidrag

2022-12-25 Av av Oskarshamns-Nytt

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

HÖGSBY KOMMUN

En man i 40-årsåldern döms för 13 fall av bidragsbrott efter att ha fått drygt 156 000 kronor i felaktigt utbetald föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning mellan sommaren 2019 och hösten 2020.

Mannen, som bodde i Högsby kommun vid brottstillfällena – men som numera bor i en annan del av landet, ska betala 2 500 kronor i dagsböter samt 800 kronor till brottsofferfonden.

I domen står det att han lämnade oriktiga uppgifter till Försäkringskassan i sina ansökningar om föräldrapenning och att han underlät att anmäla ändrade förhållanden som han var skyldig att anmäla.

Han ansökte om föräldrapenning för dagar då han arbetade eller var ledig.

Mannen lämnade även oriktiga uppgifter till Försäkringskassan då han ansökte om tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn. Han har på ansökningarna intygat att han behövt avstå arbete för att barnet var sjukt, trots att han inte avstått arbete eller varit frånvarande av annan anledning.

Mannen har medgett de faktiska omständigheterna men förnekat brott.

Han har uppgett att han inte kände till något om reglerna för föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning.

Han har nu betalat tillbaka 55 000 kronor (han betalar tillbaka 4 000 kronor per månad, enligt en upprättad överenskommelse).

Tingsrätten, som konstaterar att man är skyldig att läsa in sig på reglerna, slår fast att han begick gärningen uppsåtligen och att han därför döms i enlighet med åtalet.

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln med dina vänner: