Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

BESLUT: En ny förskola ska byggas i Fredriksbergsområdet i Oskarshamn

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Nu har bildningsnämndens politiker klubbat beslutet om att en ny förskola, med sex avdelningar, ska byggas i Fredriksbergsområdet i Döderhult/Oskarshamn.

Samtidigt tog nämndens ledamöter ett beslut om att Dejegårdens förskola på Dejegatan i Svalliden ska läggas ned i samband med att den nya förskolan tas i drift.

”Vi ser framför oss att den nya förskolan skulle kunna vara klar under 2026”

Anton Sejnehed (S), ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun

– Vi ser framför oss att den nya förskolan skulle kunna vara klar under 2026, det är ambitionen. Sedan får vi se om inflyttningen kan ske hösten 2026 eller våren 2027, säger nämndens ordförande Anton Sejnehed (S) på en pressträff på onsdagseftermiddagen.

Anton Sejnehed S
”Det här känns roligt, men det är ingen ny fråga, den har hängt med under många år”, konstaterar Anton Sejnehed (S), som är ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun. Foto och grafik: Socialdemokraterna

Han berättar att den ska byggas på kommunägd betesmark i Döderhultsdalen, mellan Rödsle BK:s anläggning och katthemmet. Platsen i fråga är detaljplanelagd, så det är bara att sätta i gång och bygga.

”Den detaljplanelagda tomten är på sammanlagt cirka 14 000 kvadratmeter, vilket är väl tilltaget för en förskola, förskolegård och parkeringsplatser”, skriver bildningsförvaltningen i utredningsmaterialet.

– Vi har gett bildningsförvaltningen i uppdrag att, tillsammans med barn i förskoleålder, ta fram ett namnförslag när det gäller den nya förskolan. Så vi får se vad de kommer fram till, säger Anton Sejnehed, som konstaterar att investeringspengarna för bygget redan är avsatta.

”Mellan 50 och 55 miljoner”

– I år har vi avsatt pengar för en projektering – och sedan räknar man med att bygget av förskolan kommer att kosta mellan 50 och 55 miljoner kronor. Det handlar om en förskola som kan jämföras med Kristineängs förskola. Men i det här fallet blir det troligtvis en enplans- i stället för en tvåplanslösning. För här finns ytan.

Hur många barn kommer den nya förskolan att kunna ta emot?

– Mellan 80 och 120 barn, säger Anton Sejnehed.

Och driftkostnaden landar på hur mycket per år?

– Ungefär 4,2 miljoner kronor, inklusive städning och sådant. Sedan har vi i dag en viss kostnad för lokalerna som vi lämnar – men vi ser att vi behöver hitta ytterligare cirka 3 miljoner kronor.

Hur många barn går på Dejegårdens förskola?

– Där har man tre avdelningar med totalt 57 barn. Att lägga ned Dejegårdens förskola är ett politiskt beslut – men vi vet också att rektorn kommer att ta ett beslut om att avveckla Hycklinge förskola, som är en fristående avdelning som är kopplad till Klockarbackens förskola, som ligger i det gamla kommunalhuset i Döderhult. Det är rektorn som tar ett sådant beslut. Så fyra avdelningar avvecklas – och vi bygger sex nya avdelningar. Det finns dessutom en diskussion gällande ytterligare en avdelning på Klockarbacken (avdelningen Torpet, ”som på sikt också vore önskvärd att avveckla, då lokalerna inte är optimala för att ha en specifik avdelning i”, skriver bildningsförvaltningen i utredningsmaterialet), säger Anton Sejnehed.

”Pedagogisk utmaning”

Han fortsätter:

– Det här är en pedagogisk utmaning. Vi ser att antalet barn sjunker i kommunen. I mars i år redovisade Lotta (bildningschefen Lindgren, redaktionens anmärkning) att barnantalet hade sjunkit med 123 jämfört med mars förra året. Men vi får inte plats med alla barn i det västra förskoleområdet i dag – vi får därför hänvisa till andra områden, exempelvis till centrum. Därför bygger vi lite större jämfört med vad vi avvecklar, säger Anton Sejnehed, som konstaterar att Marianne Erlandsson (S), Stefan Pettersson (M), Marita Reinholdsson (V) och Charlotte Sternell (C) yrkade bifall när förskolefrågan togs upp i bildningsnämnden (frågan stannar där, den går inte vidare, ärendet är således avgjort).

Centerpartiets Charlotte Sternell lämnade även in en protokollsanteckning:

”Beslutet om att bygga en ny förskola i Fredriksberg är välkommet och nödvändigt. Både för att det är stor efterfrågan på förskoleplatser i västra området, men även för att det i området bedrivs förskola i lokaler som är undermåliga. Nybyggd förskola innebär högre driftskostnader för lokaler och det motsvarar personalkostnader för 5,4 tjänster. Innan Fredriksbergs förskola kan öppnas så hinner förutsättningar ändras och därför läggs inget specifikt yrkande idag. Centerpartiet anser att det ska utredas och säkerställas om det finns andra möjligheter att finanserias en ny förskola utan att minska på antalet pedagoger och därmed kunna behålla personaltätheten.”

Sa någon nej till satsningen?

– Nej, ingen var emot – det var inte någon som sa något om det i alla fall. Det känns jättebra att vi nu kommer vidare i frågan och vi har förhoppningar att få det som en prioritering – får vi inte det, ja, då får vi hantera det inom ramen för vår budget, på ett annat sätt, då får vi försöka hitta pengarna som krävs för det. Vi behöver cirka 3 miljoner till, per år, som sagt var. Och vi har en budget på omkring 800 miljoner kronor. Bygger vi inte en ny förskola nu, så finns risken att det inte blir gjort, säger Anton Sejnehed.

– Och att avveckla Dejegårdens förskola samt avdelningen i Hycklinge, ja, det är nödvändigt. Det är inte lokaler som vi tycker att vi ska bedriva verksamhet i över tid. Klockarbackens förskola kommer att vara kvar i kommunalhuset.

Genrebild: Freepik (överst)

+1
13
+1
0
+1
0
+1
2
+1
1
+1
4
+1
6

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS