Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

En man och en kvinna stal tandborsthuvuden för tusentals kronor på Ica Maxi: Mannen slipper fängelse

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

För drygt en månad sedan berättade vi om ett par – en man i 25-årsåldern och en kvinna i 45-årsåldern – som gick in i Ica Maxi-butiken i Oskarshamn och plockade på sig saker – tandborsthuvuden/tandborstrefill – till ett värde av sammanlagt 4 817 kronor och lade dem i en specialpreparerad väska med folie.  

Nu har de dömts för stöld.

Mannen får en villkorlig dom och dagsböter på 3 000 kronor.

Han ska även betala en avgift på 1 000 kronor till brottsofferfonden.

Kvinnan får ett fängelsestraff på två månader.

Hon ska också betala 1 000 kronor i en avgift till brottsofferfonden.

De stöldpreparerade väskorna förverkas från de dömda.

Mannen har erkänt brott och medgett förverkandeyrkandet.

Kvinnan har förnekat brott och lämnat förverkandeyrkandet utan erinran.

Tingsrätten skriver att det är utrett att de gick in i butiken med några sekunders mellanrum – och att de hade haft telefonkontakt med varandra och en okänd person, genom trepartssamtal, medan de var i butiken.

Båda har erkänt att de hade för avsikt att stjäla tandborsthuvuden, men båda har påstått att de agerade ensamma.

23 tandborsthuvuden

Mannen greps utanför affären, med 23 förpackningar tandborsthuvuden i ett larmavskärmande paket av folie och tejp i en ryggsäck.

Han har erkänt att han stal dessa.

Kvinnan har sagt att hon avbröt sitt stöldförsök eftersom hon uppmärksammade att hon blev iakttagen och då lämnade sin korg med de tandborsthuvuden som hon plockat ihop.

En civil väktare har berättat att hon iakttog mannen och kvinnan då de båda tog tandborsthuvuden i butiken – och väktaren förstod att paret hade telefonkontakt med varandra.

Kvinnan uppmärksammade att väktaren iakttog henne och gick undan.

Väktaren följde därefter efter kvinnan och mannen, som gick tillsammans i butiken, och väktaren förstod att de flyttade tandborsthuvuden från korgen till ryggsäcken, även om hon inte kunde se just det momentet.

”Det är uppenbart att NN och NN agerat tillsammans och i samförstånd och att NN (kvinnan) inte avbrutit stöldförsöket, utan i stället låtit NN (mannen) ta stöldgodset ur butiken när hon uppmärksammade att hon själv blivit iakttagen. Åtalet är styrkt gentemot dem båda”, skriver tingsrätten i domen.

”Överlagt och förslaget”

”Stölden har rört över 4 800 kronor – ett relativt stort värde för en butiksstöld – och har skett överlagt och förslaget, då NN och NN dels försett sig med en larmavskärmande anordning och dels samordnat sina rörelser genom telefonkontakt under stölden. Det är vidare uppenbart att stölden skett för att kunna omsätta stöldgodset i vinningssyfte. Varken NN eller NN har kunna förklara sin vistelse i Sverige, mer än med allmänna påståenden om arbetssökande. Omständigheterna är sådana att de i sig ger stöd för att det föreligger en särskild återfallsrisk. Åklagaren har emellertid för NN:s (mannens) del endast yrkat på villkorlig dom, vilket tingsrätten, om än med tvekan, accepterar. Denna bör på sedvanligt sätt förenas med böter. NN (kvinnan) är lagförd ett flertal gånger för butiksstölder och andra tillgreppsbrott i flera länder, senast i Sverige i september. Åklagaren har upplyst om att det även den gången handlade om tandborsthuvuden. Annan påföljd är för hennes del utesluten. Såväl risken för ytterligare återfall som risken för att hon undandrar sig avtjänande av straffet motiverar fortsatt häktning”, skriver tingsrätten.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
6
+1
0
+1
0
+1
2
+1
1
+1
0
+1
10

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS