En ny drake kan vara på väg till handelsområdet i Oskarshamn

En ny drake kan vara på väg till handelsområdet i Oskarshamn

2020-10-30 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

En ny ”drake” kan vara på väg till handelsområdet vid mellersta infarten i Oskarshamn.

Det berättar kommunens mark- och exploateringsstrateg Göran Landenius.

Oskarshamns-Nytt pratar med honom på fredagsförmiddagen.

Han berättar att PGJ Bygg, som idag har mark vid handelsområdet, har en avgörande roll i sammanhanget.

Om PGJ Bygg vill sälja marken till någon drake framöver, så ställer kommunen upp och plockar fram ny mark till PGJ Bygg, berättar Göran Landenius.

”Tysta affärer”

– Vi är tredjeparten här. När företag hör av sig till oss och säger att de vill etablera sig på handelsplatsen, så hänvisar vi dem till PGJ Bygg. Näringslivet får sköta det här och göra upp själva. Men vi har sagt att vi hjälper till om det behövs. Vi har dock inte hört något än. Det är tysta affärer. Det kan ta lång tid. När det gäller Biltema, så tog det fem år. Pandemin slår dessutom hårt mot många företag – vilket gör att man drar i handbromsen. Det är väldigt känsligt. Det är ingen som vågar bygga om inte folk får gå in och handa.

Det kan visa sig att den aktuella marken är förorenad, på grund av gamla synder som kommunen gjorde sig skyldig till för länge sedan.

– Då har vi sagt att vi i sådana fall vill gå in och sanera marken själva, säger Göran Landenius, som berättar att många företag har hört av sig och visat intresse för att etablera sig på handelsplatsen.

”Liknar Biltema”

– Det har, bland annat, handlat om många småföretag – som korvkiosker. Biltvättar vill också vara där. Men det passar inte riktigt in.

Kan Jula vara på väg till handelsområdet?

– Nja, jag vet inte. De liknar Biltema för mycket. Jag tror inte att de vill vara på samma plats – men jag vet inte. Personligen så tycker jag att det vore bra med något inom elektronikområdet, svarar Göran Landenius.

Hur stor är marken vi talar om?

– Uppemot 20 000 kvadratmeter.

Det blir inte Ikea, då? (Frågan är skämtsamt ställd med anledning av att Oskarshamns kommun ska ha sagt nej till Ikea en gång i tiden, enligt en seglivad skröna.)

– Nej, de hade nog velat ha hela handelsområdet i sådana fall.

Hamburgerkedjan Max?

– De hade faktiskt chansen för länge sedan – på marken där Burger King ligger idag. Men Max trodde inte på den platsen. Sedan har de tackat nej till att ligga på marken bredvid Bilcenter. Platsen är inte tillräckligt attraktiv, anser de.

– Helst vill Max ligga vid ekarna i närheten av Ica Maxi. Men den marken är skyddad, berättar Göran Landenius.

TEXT & FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

Dela gärna artikeln: