ANNONS

En person med rötterna i ett annat land gick från ett socialbidragsliv till ett fast arbete: “Suveränt”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Magdalena Ågren – som är projektledare för samordningsinsatsen Vägknuten i kommunerna Oskarshamn, Mönsterås och Högsby – berättar om en person, med rötterna i ett annat land, som har gått från att ha levt på ekonomiskt bistånd, mer känt som socialbidrag, till ett fast arbete som personlig assistent.

– Det känns helt suveränt, säger hon.

Vår tidning pratar med henne i samband med en nationell konferens som Samordningsförbundet anordnar på Hotell Corallen i Oskarshamn under torsdagen.

Vi får även en pratstund med Madeleine Rosenqvist (KD), som är viceordförande för Samordningsförbundet i Kalmar län, och Joakim Ivarsson, som är Samordningsförbundets förbundschef.

– Det är en heldagskonferens, som handlar om finansiell samordning. Förra året var vi i Halmstad och i år kör vi en digital konferens härifrån, med information från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Socialstyrelsen och SKR (Sveriges Kommuner och Regioner).

“Fokus på unga”

– De tolv kommunerna i Kalmar län är anslutna till Samordningsförbundet. Vi har olika grupper – och bland dem finns Vägknuten i Oskarshamn–Mönsterås–Högsby. Syftet med arbetet är att hjälpa de människor som står längst ifrån arbetsmarknaden, och kanske inte har de bästa förutsättningarna, till arbete och studier. Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, regionen och kommunerna samlas kring individerna, för att skapa goda förutsättningar som gör att de kommer ut i egenförsörjning på sikt, säger Madeleine Rosenqvist.

– Vi jobbar med målgruppen 18-åringar och uppåt – med fokus på unga. De är ändå vår framtid. Och vi avslutade faktiskt arbetet med en grupp i går. Hälften av dem går ut i egenförsörjning nu efter sommaren, till studier och arbete. De var tio i gruppen – fem går vidare till folkhögskola, universitet eller yrkeshögskola. Och en har fått ett OSA-jobb, ett offentligt skyddat arbete, en har fått ett fast jobb som personlig assistent – och en har fått sommarjobb som personlig assistent. Det känns helt fantastiskt, säger Magdalena Ågren, som konstaterar att Vägknuten är den största samordningsinsatsen i länet.

Gruppcoachning

– Den har funnits sedan 2011 – och jag började 2012. I början var det ett projekt – men det är permanent sedan 2020. Vägknuten är en form av gruppcoachning, där vi jobbar individuellt med alla under en längre tid.

Madeleine Rosenqvist (KD), Joakim Ivarsson, Samordningsförbundet och Magdalena Ågren, projektledare.
Madeleine Rosenqvist, Joakim Ivarsson och Magdalena Ågren. Foto: Peter A Rosén

Vimmerby/Hultsfred har något som heter Plattformen och i Mörbylånga finns Kompass, för att nämna några av de andra insatserna i länet.

Hur många har du varit med och hjälpt?

– Oj, många. Vi hade mellan 45 och 50 per år tidigare, men nu har det minskat lite, säger Magdalena Ågren.

– Varje år har vi omkring 600 individer i våra system. De är kopplade till insatser, konsultation eller tidsbestämda projekt, säger Joakim Ivarsson.

Hur många av dem lyckas ni med?

– Vår målsättning är att 35 procent ska gå ut i egenförsörjning, berättar Joakim Ivarsson.

– Vi ska i alla fall så ett frö, tillägger Magdalena Ågren.  

Ni hjälper alltså dem som står allra längst ifrån arbetsmarknaden…

– Ja, de är inte ens inskrivna på Arbetsförmedlingen. Det här är personer som kan ha haft en sjukdomsbild under en längre tid. Ofta är det psykisk ohälsa som ligger i botten, eller att de har hamnat utanför systemen av någon anledning, säger Joakim Ivarsson.

“Hemmakämpare”

– Eller så har de varit hemmasittare – eller hemmakämpare, som jag brukar säga. Det kan finnas en okunskap när det gäller hur arbetsmarknaden fungerar. Man kommer kanske från ett annat land. Man har kanske varit i Sverige ett tag men inte förstått hur man kommer vidare, säger Magdalena Ågren.

– Ja, mycket handlar om att man ser till individen. Här får man stöd och hjälp – och olika instanser samverkar, vilket underlättar mycket. Den enskilde får självkänsla, självförtroende och känner att man är värd något. Det har betydelse för hur man mår, säger Madeleine Rosenqvist.

Magdalena Ågren fyller i:

– Ja, vi jobbar mycket med självförtroendet och självkänslan. Jag pratade nyligen med en kille, i Mönsterås kommun, som sa att Vägknuten var precis vad han behövde nu. Det satte i gång processer som ledde till att han sökte in till universitetsstudier. Och han har fått sommarjobb som personlig assistent. Något hände nu. Tidigare har han gått arbetslös under flera år.

Hur finansieras arbetet?

– Vi har en totalbudget på 16 miljoner kronor i Kalmar län – och kommunerna, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och regionen betalar. 75 procent av våra medel – alltså 12 miljoner kronor – går till individinriktade insatser, säger Joakim Ivarsson.

Hur hittar man de här individerna?

– De remitteras till oss från myndigheterna. Det är handläggare på myndigheterna som har fångat någon eller träffat någon under en tid. Man kan exempelvis ha jobbat med den här personen inom psykiatrin och sett att han eller hon är på gång – och då tar man upp det i något som är stommen i våra insatser – samverkansteamen, där handläggare från olika myndigheter sitter med. Man initieras där och individen får skriva på ett samtycke. Teamet är betydelsefullt för att det ska fungera. Vi träffas var tredje vecka i teamet. Det är guld värt, säger Magdalena Ågren.

“Behöver ha tät dialog”

– Parallellt med den stora satsningen på individer, som är huvudspåret, så har Samordningsförbundet även ett uppdrag som handlar om att stärka samverkan mellan de fyra aktörerna – att få dem att sitta runt ett och samma bord och fatta gemensamma beslut, både när det gäller individer och när det gäller den stora samverkanskartan. Det genomförs så många förändringar på varje myndighet, så vi behöver ha en tät dialog med varandra, säger Joakim Ivarsson.

Här kan du läsa mer om Samordningsförbundet.

Genrebild: Freepik (överst)

+1
12
+1
3
+1
1
+1
3
+1
3
+1
0
+1
8

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS