Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

En person som föreläste på en skola i Oskarshamn ska ha pratat illa om SD: ”Dumma i huvudet”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

En person som föreläste/spelade teater om HBTQ-frågor och fördomar inför årskurs 8 på Vallhallaskolan i Oskarshamn förra fredagen ska ha sagt att Sverigedemokraterna aktivt motarbetar HBTQ-rörelsen.

Ted Nyberg, som är SD-ordförande i kommunen, reagerade starkt på detta.

”Något som helt enkelt inte stämmer i vår mening. Aldrig någonsin har vi haft så många HBTQ-personer som söker sig till partiet som nu”, skriver han i ett e-postmeddelande Lotta Lindgren, förvaltningschef vid bildningsförvaltningen, och Anton Sejnehed (S), som är ordförande i bildningsnämnden.

”Vidare så blev föreläsaren ifrågasatt av en elev när föreläsaren hade en öppen frågeställning. När föreläsaren inte fick de svar han ville höra så gick denne in i affekt och kallade indirekt eleven, och de som tyckte som denne elev, för att vara ”dumma i huvudet”. Slutligen kan jag tycka att föreläsaren hade ett extremt ovårdat språk när han berättade om sitt sexliv och sina sexuella erfarenheter för eleverna. Elever reagerade på detta och således har de spelat in allt. Flera elever och föräldrar har också hört av sig. Jag kan väl säga som vi resonerar – vi sverigedemokrater ser allvarligt på detta. Hur ser ni på detta och hur vill ni hantera detta?”, skriver Ted Nyberg i e-postmeddelandet.

Han betonar också att han och partiet inte har några som helst problem med föreläsningen i sig.

”Oavsett vad vissa säger.”

”Denne föreläsare pratade dock om oss i Sverigedemokraterna. Hans budskap var tydligt.”

Lotta Lindgren svarar så här:

”Hej! Angående klagomålet/synpunkten så har vi hanterat detta på följande sätt:

· Samtal med berörda har genomförts i syfte att kartlägga vad som hände.

Det är en föreställning som beställs via Kultur i skolan. Elever i form av KulturCrew har varit delaktiga och önskat denna föreställning.

Föreställningen, en monolog, har genomförts i samtliga klasser i årskurs 8. En klass i taget. Vid två tillfällen var ordinarie skådespelare förhindrad och då gick en ersättare in.

Vid två olika föreställningar var två olika medarbetare från kulturkontoret med och såg föreställningen och de har inga invändningar mot föreställningen.

· Gällande själva klagomålet och vad som har sagts har vi tagit kontakt med den skådespelare det gällde. Skådespelaren säger att det pratades om SD under frågestunden, han säger sig inte minnas exakt hur det kom upp men att han står för sin åsikt. Vi var då mycket tydliga med att skolan inte är en plats för personliga åsikter. Detta bekräftar även rektor utifrån det demokratiska uppdrag som skolan har. Ett av de tillfällen då vikarien ansvarade för föreställning var efter incidenten och då pratades det inte om SD. Vi tackar för klagomålet och beklagar det som har inträffat. Ser det som en enskild händelse som vi också markerat inte är acceptabel”, skriver Lotta Lindgren.

”Tack för snabb och bra hantering! Vi har önskemål om att samma information som ni delgett oss även kommer till de elever som var närvarande vid detta tillfälle. Hur ni delger eleverna denna information är upp till er. I och med det så anser vi ärendet som avslutat”, svarar Ted Nyberg.

Genrebild: Freepik

+1
3
+1
1
+1
0
+1
4
+1
1
+1
0
+1
6

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS