Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

En skjutning per dag i Sverige: ”Det är inte klokt, man tror knappt att det är sant”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Det är inte speciellt upplyftande att följa nyhetsflödet för tillfället. Det är krig, klimatkris, skenande matpriser och fortfarande höga el- och bränslekostnader. Plus lite annat allmänt elände.

En del elände hamnar dock lite i skymundan, saker som vi inte får glömma bort.

För någon vecka sedan såg jag en nyhet om det dödliga våldet i Sverige och häromdagen såg jag att en skribent på Aftonbladet reagerat över samma sak.

Invasionen av Ukraina och det tragiska kriget tar nästan all journalistisk plats, mycket annat hamnar så att säga i medieskugga.

”Dödsskjutningarna är fler än någonsin i Sverige”

THOMAS WENNERKLINT, KRÖNIKÖR

En sak som hamnat just där är att dödsskjutningarna är fler än någonsin i Sverige.

I tisdags kväll sköts en 19-årig man till döds i Norsborg i Botkyrka, sydväst om Stockholm. Två svartklädda män sågs springa från platsen. De är inte gripna och de kommer med största sannolikhet inte heller att gripas framöver. Tyvärr så klaras den här typen av mord sällan upp.

Det här mordet ingår inte heller i den statistik som jag reagerade på i den där artikeln för några veckor sedan.

Där stod det nämligen att under det första kvartalet i år tog det dödliga skjutvapenvåldet minst 17 liv, ”minst” för att siffrorna är preliminära och möjligen kan justeras upp något.

Hög siffra

Det är en hög siffra. Polisen började föra statistik över antalet bekräftade skjutningar i november 2016 och inget annat år har börjat så här mörkt.

Om vi jämför med samma period förra året skedde det då fem mord.

Om vi ska titta på mer statistik så har det hittills i år skett en skjutning per dag i Sverige. Det är inte klokt, man tror knappt att det är sant. Det tragiska är att det är ungefär samma nivå som ett par av de tidigare åren.

”Det som sticker ut nu är just det dödliga våldet”

Det som sticker ut nu är just det dödliga våldet.

Vid en första anblick så kan detta verka motsägelsefullt eftersom polisen haft en ganska omfattande offensiv mot gängkriminalitet och många av ledarna sitter i häkte eller i fängelse.

Fast det är kanske inte så paradoxalt som det låter. Istället är det kanske en logisk utveckling som beror på att flera av ledarna, eller förgrundsfigurerna, inom den organiserade brottsligheten nu sitter inom lås och bom och inte längre är ute på gator och torg.

För vad är det som händer när ledare försvinner? Jo, det uppstår ett maktvakuum som måste fyllas och konflikter om herravälde och territorium bryter ut.

Ofta är det yngre personer som ofta är aggressiva och riskbenägna, som tar över.

Maktkartan ritas om

Kanske är det just det vi ser runt om i landet. Maktkartan i den kriminella världen håller på att ritas om och då är inte ett människoliv särskilt mycket värt.

Det sägs också att det aldrig har varit så mycket knark i omlopp som det är nu, till exempel i Kalmar för att ta ett närliggande exempel.

Självklart är knark den stora inkomstkällan i den kriminella världen, men handlar man med droger tar man också en stor risk. Köper du ett parti för att sälja vidare men av olika skäl inte kan betala din skuld kan det vara klippt.

Den du är skyldig pengar behöver statuera exempel på hur det går för folk som inte betalar honom.

En kula i huvudet sätter respekt i andra att göra rätt för sig.

”En sorglig utveckling att människoliv har devalverats till en så låg nivå”

En sorglig utveckling att ett människoliv har devalverats till en så låg nivå.

Så medan medias uppmärksamhet är riktad mot det fasansfulla som sker i Ukraina och våra politiker inlett valrörelsen med att tjata om huruvida och när Sverige ska gå med i Nato eller inte, så fortsätter pojkar och unga män att skjuta varandra.

Det sker i storstäderna, både i centrala delar och i förorterna, men konflikterna finns nu även i medelstora och mindre städer

Siffror från polisregion Öst (Jönköpings, Södermanlands och Östergötlands län) visar att man hade hela 20 skjutningar under första kvartalet 2022 – att jämföras med hela 2021 då antalet var 25…

Med den här utvecklingen kan man ganska lätt konstatera att de åtgärder som regering och opposition brukar kalla till presskonferens för att berätta om, mer är ett försök att visa handlingskraft än något som faktiskt fungerar.

Tycks öka

Det kvittar om det handlar om lagskärpningar, skydd av kronvittnen, förändringar i bestämmelser kring hemlig dataavläsning eller legitimationskrav vid köp av anonyma kontantkort till mobiltelefoner.

Våldet inte bara består – det tycks också öka.

Frågan om hur man bäst bekämpar den organiserade brottsligheten lär fortsätta att vara ett hett debattämne i valrörelsen, det är ett som är säkert.

Det är absolut ingen enkel problematik att lösa eftersom brottslighet är en konsekvens av många andra icke-fungerande delar av ett samhälle, inte minst socioekonomiska sådana.

Blir allt ljusare

Så vi får nog tyvärr fortsätta att läsa om fler liv som har släckts brutalt och alldeles för tidigt, även om vi får scrolla ner lite i nyhetsflödet.

För att ändå avsluta med något positivt så är det väl härligt att kvällarna blir allt ljusare. Nu ska bara värmen, den vi fick en försmak av för någon vecka sedan, komma tillbaka.

Ha en fortsatt trevlig helg!

Ta hand om varandra!

/Thomas

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS