Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Energiminister Anders Ygeman: ”Räkna med högre elpriser i vinter”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

I samband med en pressträff i Regeringskansliet tidigare i veckan flaggade energiminister Anders Ygeman (S) att elkonsumenter får räkna med högre elpriser under den kommande vintern. Under pressträffen framhöll han att Sverige inte har någon elbrist och att tillgången på el ska vara säkrad.

Tidigare i veckan höll energiminister Anders Ygeman (S) en pressträff i Regeringskansliet. Under pressträffen flaggade han för att elpriset kommer bli högre under vintern och att tillgången på el är säkrad.

– Svenska kraftnät bedömer att det ser positivt ut, att vi kommer att klara den här vintern, sade energiminister Anders Ygeman.

– Det största problemet vi har nu är att vi har väldigt stor produktion i norra Sverige och väldigt hög elkonsumtion i södra Sverige. Då uppstår effektbrist och därför behöver vi se till att ha mer elproduktion i södra Sverige och bättre överföringskapacitet mellan norr och söder, fortsätter Anders Ygeman.

Produktion av el

Elpriserna påverkas av produktionen av el. Energiministern nämner att under hösten har magasinen för vattenkraften haft lägre nivåer än vanligt och det blåste betydligt mindre än vad det brukar under september månad. Mindre elproduktion av kärnkraft har också spelat in påpekar Anders Ygeman.

Genom Svenska kraftnät kraftigt ökar regeringen investeringarna i stamnäten. I förra veckan gick regeringen vidare med ett förslag som syftar till att Svenska kraftnät ska bygga ut stamnäten till havs för att vindkraftoperatörer enkelt ska kunna ansluta nya projekt.

– Det kommer också att ganska snabbt bidra till bättre elförsörjning, enligt energiminister Anders Ygeman.

Elräkningen kan öka flera tusen

Villaägarna varnar för att ett villahushåll med eluppvärmning kan den dyrare elen innebära flera tusenlappar extra på fakturan en enskild vintermånad om det vill sig illa. Det beror förstås på vilken sorts elavtal du har skriver Villaägarnas samhällspolitiska chef Daniel Liljeberg i en debattartikel.

När spotpriset når tre kronor per kWh inser alla att småhusägare kommer att hamna i kläm förr eller senare när de ska sluta nytt elavtal med sin leverantör. När elpriset rusar, ökar faktiskt också statens intäkter. Elpriset består nämligen inte bara av kostnaden för att köpa el och betala nätavgift till elnätsleverantören.

Energipolitiken är gravt misskött

Villaägarna anser att punktskatten på el ska sänkas eftersom handeln med utsläppsrätter redan reglerar mängden utsläpp av koldioxid. Den elkris som nu uppstått aktualiserar det kravet och de priser som hushållen nu möter borde vara oacceptabla för alla politiker.

– Energipolitiken är ett gravt misskött politikområde. Tanken att hushållen ovanpå orimligt höga elpriser ska förstärka statens kassa borde vara stötande för alla politiska partier. Det är dags att ta ansvar, avslutar Villaägarnas Daniel Liljeberg.

Läsarfråga:

Är du orolig för att elpriset ska bli för högt i vinter?
260 röster

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS