En drönare ska ha setts vid kärnkraftverket utanför Oskarshamn

En drönare ska ha setts vid kärnkraftverket utanför Oskarshamn

2022-01-15 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

På lördagen rapporterar flera medier om att en okänd drönare flög över kärnkraftverket Forsmark vid 20-tiden på fredagskvällen. Polisen har även uppgifter om att en drönare ska ha setts vid kärnkraftsområdet utanför Oskarshamn.

”En drönare ska ha setts vid kärnkraftsområdet i Oskarshamn under fredagskvällen. Det är oklart om drönaren har varit över skyddsobjektet eller endast i anslutning till området. Polisen har upprättat en anmälan om obehörigt tillträde till skyddsobjekt och brott mot luftfartslagen. Polisen har även varit på plats vid det nedlagda kärnkraftverket i Barsebäck under natten med anledning av en eventuell iakttagelse av drönare. Inget kunde konstateras på plats, men en anmälan om obehörigt tillträde till skyddsobjekt och brott mot luftfartslagen har upprättats”, skriver polisregion syd i ett pressmeddelande på lördagen.

I Forsmark var det en ordningsvakt som hörde av sig till polisen efter att en drönare flugit inom skyddsområdet.

Det var en drönare av större modell, som bevisligen kan stå emot vind. Det blåste kraftigt på platsen.

”Den försvann mot Gräsö, och trots att polisen spanade efter den, även med en egen drönare, kunde den inte lokaliseras”, skriver Dagens Nyheter.

– Vi vet inte vad som har hänt exakt. Vi har inte hittat något föremål från drönaren på marken, det verkar inte som att den har släppt ned något eller landat. Den verkar ha rört sig i luften över skyddsområdet, säger Petra Blomqvist, presstalesperson vid polisregion Mitt till Dagens Nyheter.

– Det finns också uppgifter om flygande föremål över kärnkraftverken i Oskarshamn, Ringhals och Barsebäck. Därför har vi just nu en nationell utredning för att se om det finns någon samordning för händelserna, och om det kan vara samma aktör vid händelserna, säger Petra Blomqvist till Dagens Nyheter.

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt avbildning av skyddsobjekt.

– Det är en högst allvarlig händelse. Det här får inte inträffa – det här är skyddsobjekt som inte får fotograferas från luften eller flygas över, det är ytterst allvarligt, säger Petra Blomqvist till Dagens Nyheter.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: