Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

”Vad händer med den palliativa avdelningen på Västerviks sjukhus?”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

”Vad händer med den palliativa avdelningen på Västerviks sjukhus?”, Moderaterna i Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

”Hösten 2022 stängdes den palliativa avdelningen i Västervik. Den är fortfarande stängd, och några jobbannonser tycks inte ligga ute på Arbetsförmedlingens hemsida. Enligt Socialdemokraterna ska inte avdelningen vara permanent stängd, men om det inte ligger några annonser ute, och ingen rekrytering genomförs för att fylla personalbehovet, särskilt för en så viktig avdelning som den palliativa, väcker det frågor kring hur mycket engagemang som egentligen finns för att tillsätta dessa tjänster”, skriver Moderaterna.

”Vad har hänt?”

”Redan i september 2022 ställde vi frågan till Socialdemokraterna, om vad de gjorde för att lyckas med rekryteringen. Då dök plötsligt jobbannonser upp på regionens hemsida, mycket lägligt efter att Moderaterna hade lyft frågan.”

– Vi kunde ju se att rekryteringen kom i gång under 2022 efter att Moderaterna hade lyft frågan. Men vad har hänt sedan dess? Avdelningen är fortfarande stängd, så uppenbarligen ingenting. Vi ser mycket allvarligt på att Socialdemokraterna inte tycks prioritera vård i livets slutskede. Det är en situation som, för såväl patient som anhörig , r fruktansvärt jobbig att befinna sig i, säger Åsa Ottosson (M).

Åsa Ottosson (M)
Åsa Ottosson (M). Arkivfoto: Peter A Rosén

”Ge oss svar”

– Jag förväntar mig att Socialdemokraterna kommer att ge både oss i Moderaterna och de berörda patienterna och deras anhöriga svar under nästa veckas regionfullmäktige. Om de har beslutat att avdelningen är permanent nedlagd måste de stå för det och vara ärliga. Om inte, måste de kunna ge oss svar på när den palliativa avdelningen planerar att öppnas igen, säger Åsa Ottosson.

Här är Åsa Ottossons interpellation i sin helhet:

INTERPELLATION
Regionfullmäktige Kalmar län
2024-04-25

Till Mattias Adolfson (S), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård

När öppnar den palliativa avdelningen på Västerviks sjukhus?

Frågan har tidigare diskuterats i regionfullmäktige, men den är fortfarande lika aktuell.

Hösten 2022 stängdes den palliativa avdelningen i Västervik. Den är fortfarande stängd, och i dag, den 8 april 2024, ligger det inga annonser ute på arbetsförmedlingens hemsida. Enligt Socialdemokraterna ska inte avdelningen vara permanent stängd.

Vård i livets slutskede måste prioriteras. Situationen för så väl patient som anhörig är mycket svår att befinna sig i. Moderaterna önskar således att få information om rekryteringsprocessens framsteg samt när planen är att återöppna avdelningen.

Om det inte ligger ute några annonser och ingen rekrytering genomförs för att fylla personalbehovet, särskilt för en så viktig avdelning som den palliativa, väcker det frågor kring hur mycket engagemang som egentligen finns för att tillsätta dessa tjänster.

Regionen behöver öppna den palliativa avdelningen och det snarast. Västerviks palliativa avdelning var en plats för omsorg, värdighet och medmänsklighet. Där fick patienter och deras anhöriga den support och den vård som behövdes för att möta livets sista utmaningar på ett sätt som är avgörande i en svår livssituation.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga Mattias Adolfson (S)

  • När räknas en avdelning som helt nedlagd?
  • När kommer den palliativa avdelningen i Västervik att öppna upp igen?

Åsa Ottosson (M)

Foto: Region Kalmar län (överst)

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
7

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS