Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Facket fick rätt: Personal på boende ska ha rätt till munskydd och visir

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Arbetsmiljöverket ger fackförbundet Kommunal rätt och förbjuder Serafens vård- och omsorgsboende i Stockholm från att tvinga medarbetare att utföra ”patientnära arbete” utan munskydd och visir.

Det rapporterar Dagens Nyheter (DN).

Kommunal betecknar beslutet som prejudicerande.

– Jag kan inte tänka mig att Arbetsmiljöverket skulle bedöma likadana situationer på andra ställen annorlunda, säger Peter Olsson, huvudskyddsombud för Kommunal inom äldreomsorgen på Kungsholmen, till tidningen Kommunalarbetaren.

”Kommunal har i flera dagar varit i konflikt med Serafens vård- och omsorgsboende på Kungsholmen i centrala Stockholm på grund av att arbetsgivaren ansett att munskydd inte behövs i kontakten med brukare med konstaterad eller misstänkt covid-19”, skriver DN.

Kommunal lade ett skyddsstopp – och då fick Arbetsmiljöverket avgöra frågan. Och beslutet togs på tisdagskvällen.

Vite på 100 000 kronor

”Arbetsmiljöverket förbjuder därmed Serafens vård- och omsorgsboende att låta anställda utföra patientnära arbete utan munskydd och visir. Bryter man mot det förebudet åläggs man med ett vite om 100 000 kronor”, skriver DN.

Kommunal betecknar beslutet som prejudicerande och fackförbundet konstaterar därmed att beslutet kan få betydelse för alla medlemmar som jobbar nära misstänkt eller konstaterat coronasmittade.

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin är förstås nöjd med Arbetsmiljöverkets beslut.

– Det är klart att det är väldigt bra för medlemmarna i Kommunal att Arbetsmiljöverket har sagt att under de här omständigheterna ska de inte jobba, säger han till TT.

”Fara för liv och hälsa”

– Vi beslutade om stoppet eftersom vi ansåg att det var fara för liv och hälsa – och Arbetsmiljöverket, utifrån den arbetsmiljölagstiftning som finns, har gjort bedömningen att det var rätt. Vi ser det här som att det är prejudicerande nu för hela Sverige, säger han till TT.

Arbetsmiljöverket har dock understrukit att man bedömer varje situation för sig.

– Vi kan inte säga att det är prejudicerande i ett sådant här läge. Man måste göra en bedömning från fall till fall, säger Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket, till TT.

Stockholms stad har överklagat beslutet.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO: FREEPIK
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS