Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Fackförbund: ”Riksbanken behöver vara försiktiga med ytterligare höjningar”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

EKONOMI

Det är nödvändigt att Riksbanken höjer räntan med 1 procentenhet, men Riksbanken behöver vara försiktig med ytterligare höjningar. ”Annars är risken att jobb försvinner i onödan”, varnar Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.

– Riksbanken var sen på inflationsbollen. Men framåt kan Riksbanken bli överrumplade över att inflationstakten går ner snabbt. Risken är uppenbar att de framöver tar i för mycket och kyler av ekonomin mer än vad som behövs. Då tappar vi jobb och välstånd i onödan, säger Katarina Lundahl chefsekonom på Unionen.

Hushållen tyngs kraftigt

– Det är rimligt att Riksbanken beslutar om en tydlig räntehöjning. Men lika viktigt att Riksbanken är lyhörd framåt och inte trycker till svensk ekonomi för hårt. Hushållens konsumtion kommer tyngas kraftigt av höjda elräkningar som så att säga gör en del av jobbet åt Riksbanken, säger Katarina Lundahl.

– Riksbanken behöver också fundera över hur mycket den ska skrämma upp hushållen med att räntan kan nå höga nivåer. Det lär sannolikt inte behövas, säger Katarina Lundahl.

Foto: Unionen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS