Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Fällande domar för ungdomar efter skolmisshandel och stöld i en Coop-butik

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

En 15-årig pojke – med adress i Oskarshamn – döms för misshandel och stöld.

Han får 30 timmars ungdomstjänst.

Pojkens ungdom har beaktats vid straffmätningen.

Den dömde, och dennes vårdnadshavare, ska betala ett kränkningsskadestånd på 8 000 kronor till den misshandlade killen.

Det var den 19 januari som den dömde utdelade ett knytnävsslag i huvudet på pojken, med smärta som följd. Det hände på Vallhallaskolan i Oskarshamn.

Den dömde har förnekat gärningen. Han har gått med på att han tilldelade pojken ett knytnävsslag i huvudet, men samtidigt hävdat att det rörde sig om en nödvärnssituation.

Det finns en videofilm i bevismaterialet.

“Motbevisad”

”Av videoupptagningen framgår inte något som tyder på att XX (den misshandlade pojken) skulle vara våldsam mot eller utgöra ett hot mot NN (den dömde). Tvärtom är det NN som ställer sig nära XX och tilldelar honom ett knytnävsslag. NN:s invändning om att det skulle vara fråga om nödvärn är därmed motbevisad. NN ska därmed dömas för misshandel”, skriver tingsrätten i domen.

Den dömde, och ytterligare en 15-årig kille med adress i Oskarshamn som också döms för stöld, stal e-cigaretter till ett värde av 1 639 kronor i Coop-butiken på Åsavägen i Oskarshamn den 7 februari i år.

Den andre killen döms till ungdomsvård. Han ska följa socialnämndens ungdomskontrakt. Hans ungdom har beaktats vid straffmätningen.

Pojkarna ska, tillsammans med vårdnadshavarna, betala 1 311 kronor i skadestånd till Coop Sverige AB.

Pojkarna ska dessutom betala 1 000 kronor var i en avgift till brottsofferfonden.

De dömda pojkarna har vidgått att de tog e-cigaretterna, men de har samtidigt påstått att de var utsatta för hot, med följd att det förelegat en nödsituation.

Ostraffade

”Av övervakningsfilmen framgår att NN och BB tillsammans tillgripit e-cigaretterna. De har båda påstått att de blivit hotade av tre okända maskerade män och att de efter tillgreppet överlämnade e-cigaretterna till dessa. De har emellertid uppgett att de träffade männen en bit från butiken. Det har enligt tingsrättens mening funnits en rad alternativa möjligheter för NN och BB. De har således lätt kunnat ta kontakt med en vuxen person i butiken eller ringt till sina föräldrar eller polisen. Deras påstående om att det förelegat en nödsituation kan därför inte godtas. NN och BB ska därmed dömas för stöld”, skriver rätten.

De båda pojkarna har inte straffats tidigare.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
7

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS