Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Familjen Stuhre får guldmedalj av kungen för mjölkleverans av högsta kvalitet

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

STOCKHOLM/KRISTDALA

Måndag den 27 mars är det stor mjölkfest på Kungliga Slottet i Stockholm. Då delas 20 av LRF Mjölks guldmedaljer ut till mjölkbönder från hela Sverige för att de i minst 23 år har levererat mjölk av högsta kvalitet. En av de som medverkar är vid ceremonin är Göran och Viveca Stuhre som är mjölkbönder i Malghult utanför Kristdala.

Krisen i omvärlden med först pandemi och sedan krig har satt fokus på vikten av att ha en inhemsk livsmedelsproduktion. Medaljvinnarna Göran och Viveka Stuhre i Malghult utanför Kristdala tror på sin bransch.

Elva generationer

Familjen Stuhre har en mindre gård med 26 kor och har haft mjölkgård i elva generationer. Deras släktträd är kartlagt ända bak till 1600-talet. Döttrarna Emma och Linnea, 11 och 13 år, tycker också att det är roligt att hjälpa till på gården.

– De tycker om att sköta om kalvarna, säger Göran Stuhre. Omvårdnaden är ju viktig från att djuren är små tills att de blir fullvuxna, och det är viktigt att korna får en bra start i livet.

Flicka matar kalv
Foto: Göran och Viveka Stuhre
Linnéa Stuhre med kossa
Foto: Göran och Viveka Stuhre

Stor betydelse

Även om familjen Stuhres gård är förhållandevis liten har den stor betydelse för trakten.

– Här i skogsbygden krävs det betande djur för att hålla markerna öppna. Det är nog så viktigt för landskapet och den biologiska mångfalden, säger Göran Stuhre.

Göran med kossa
Foto: Göran och Viveka Stuhre

Goda förutsättningar

Glädjen med att jobba med kor är något som förenar de 20 medaljörerna. Dessutom anser alla att det är viktigt att den svenska matproduktionen fortsätter.

– Det är viktigt att vi producerar livsmedel i Sverige, säger Göran Stuhre. Vi har goda förutsättningar för att bedriva lantbruk. Dessutom blir vi väldigt sårbara om vi bara förlitar oss på import. Vi vet också mindre om hur den importerade maten produceras.

Medaljörer från hela landet

Vinnarna som fått äran att bli inbjudna till ceremonin på Kungliga Slottet för att få medaljer av kung Carl XVI Gustaf kommer från dessa län: Västerbotten, Jämtland, Uppsala, Stockholm, Södermanland, Östergötland, Västra Götaland, Kalmar, Kronoberg och Halland.

Göran och dotter med kossa
Foto: Göran och Viveka Stuhre

FAKTA / GULDMEDALJEN

LRF Mjölks guldmedalj är den högsta utmärkelse som delas ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är minst 23 års leverans av mjölk av högsta kvalitet. Sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från Sveriges Kungahus. Årets 20 guldmedaljgårdar har allt från 20 till 125 kor och pristagarna är mellan 53 och 68 år. 5 av gårdarna är ekologiska.

MJÖLKPRODUKTION I SVERIGE

Sverige har idag cirka 3 000 mjölkföretag. Varje mjölkgård skapar ytterligare åtta arbetstillfällen. Svensk mjölkproduktion har ungefär 60 procent lägre utsläpp av växthusgaser per kilo mjölk jämfört med genomsnittet i världen.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS