Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Får du en klump i magen när telefonen ringer? Så kommer du över din telefonskräck

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Nästan varannan person, 48 procent, mellan 18–29 år känner obehag för att ringa och/eller svara i telefon. Telefonskräcken är ett faktum och kan vara riktigt jobbig. I Samtalsrapporten analyserar psykologerna Björn Hedensjö och Angela Ahola fenomenet telefonskräck – och delar med sig av fem steg för att bli av med skräcken.

Får du en klump i magen när telefonen ringer? Om du tycker det känns jobbigt och obehagligt att ringa eller svara i telefon är du långt ifrån ensam. I Samtalsrapporten, framtagen av Halebop, hjälper psykologerna Björn Hedensjö, legitimerad psykolog, och Angela Ahola, doktor i psykologi med fokus på relationer, beteenden och mänskliga drivkrafter, att bota Sveriges telefonskräck.

– Telefonsamtalet är helt klart en vattendelare som väcker mycket känslor. De flesta verkar ha en stark åsikt om huruvida de är en telefonsamtalsperson eller inte. Från vårt håll älskar vi all typ av kommunikation men kanske lite extra när det kommer till telefonsamtalet, eftersom vi vet dess positiva effekter, säger Emma Craig, Head of Halebop.

Störst obehag bland unga kvinnor

Rädsla och ångest göds generellt av två beteenden; att fokusera på den och att undvika de situationer som triggar den. Att välja textkommunikation i stället för telefonsamtalet är att undvika situationen som triggar känslan – vilket i det långa loppet inte löser problemet.

– Den yngre generationen som inte har växt upp med telefonsamtalet har inte samma vana av att ringa som den äldre generationen har, så det är inte konstigt att det känns läskigt att ringa eller ta emot samtal. Men det är inte kört för det, det är ett vanebeteende som går att lära sig att tycka om, säger Emma Craig, Head of Halebop.

Den största telefonskräcken finns bland kvinnor mellan 18–29 år där hela 58 procent uppger att de upplever ett obehag för att ringa och/eller svara i telefon. De som är minst bekanta med telefonskräcken är personer mellan 65–79, där endast 14 procent uppger detta.

Bota din telefonskräck

Så botar du telefonskräcken – psykologernas fem steg:

  1. Ring ett nummer med telefonsvarare – då kan du börja med att öva på att faktiskt slå ett nummer, höra väntsignalen och inleda ett samtal utan att en riktig person finns på andra sidan, till exempel någon myndighet.
  2. Ring en person som du känner väl och vice versa – fråga hur hen mår och vad hen ska göra i helgen. Du kan också be personen ringa dig och ställa frågor så att du får öva på både in- och utgående samtal.
  3. Ring en pizzeria eller liknande – här är interaktionen förutsägbar och oftast utan krångliga följdfrågor. Efter att du beställt din pizza kommer konversationen med största sannolikhet sluta med väntetiden för pizzan för att sedan avslutas.
  4. Ring en okänd person med en konkret fråga – ta tillfälle i akt och kontakta kundtjänsten för den där produkten eller tjänsten som du inte vågat ringa än.
  5. Ring en okänd person med en öppen fråga – när du känner dig någorlunda bekväm med fjärde steget är det dags att ringa en okänd person med en mer öppen fråga som kan leda till fler följdfrågor och diskussion.

Källa: Halebop

Foto: Freepik

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS