Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Figeholmsbo om den planerade vindkraftsparken i Kalmarsund: “En våldtäkt på naturen”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Per Nilsson i Figeholm har skickat in ett yttrande till Oskarshamns kommun gällande ”Simpevarps Havsvindsfabrik”.

”Tusentals fåglar kommer att mördas”, skriver han bland annat.

Han skriver också om ”en våldtäkt på naturen”.

Här är yttrandet i sin helhet:

”Undertecknad, liksom majoriteten av invånarna i Oskarshamns och Borgholms kommuner, vägrar acceptera att vindkraftsparken (fabriken) byggs i den fantastiskt vackra och ömtåliga Misterhults skärgård.

1. Tusentals fåglar kommer att mördas.

2. Turbinerna blir stora, onaturliga och förfulande ”monster” vars långsiktiga negativa ekologiska konsekvenser är mycket oroväckande trots att vindkraftsbranschen brukar beteckna dessa som försumbara. Forskning visar att vindkraftens negativa klimat- och miljöpåverkan är cirka 5 gånger större än exempelvis kärnkraft, räknat per producerad kWh och livscykler.

3. Vindkraftsfabriken blir en ”våldtäkt” på naturen som tar flera tiotals kvadratkilometer i anspråk för att endast förväntas producera 3 TWh (OBS: mycket optimistisk förväntan).

Vi har nu våldfört oss tillräckligt på den svenska naturen med all befintlig vatten- och vindkraft. Det räcker nu!

4. Vindkraftsfabriken kommer troligen att ha en kapacitetsfaktor på max 30 procent. Resten av tiden kommer den inte att leverera elenergi ut på den tänkta stamledningen från Simpevarp utan ledningen kommer då att ”stå tom” eller leverera liten effekt (vid svag vind och slitna turbiner / blad). Källa: (Hughes,G 2020. Wind Power Economics-Rhetoric and Reality. School of Economics,University of Edinburgh, 2020-11-04.)

5. Vindkraftsfabriken kommer att blockera en eventuell framtida utbyggnad av annan kraftproduktion på Simpevarpshalvön.

6. Cloudberry bör därför tvingas, att parallellt med byggnation av vindkraftsfabrik, bygga gas- eller oljekraftverk (som är snabbt reglerbara) med 800 MW effekt på Simpevarpshalvön, som skjuter till effekt när vinden inte levererar (ca 70% av tiden).

7. Att norrländsk vattenkraft skulle kunna hjälpa till att försörja södra Sverige med energi när det inte blåser är bara mycket okunnigt. Stamnätet från Norrland och söderut är för klent dimensionerat för det (tar ca 20–25 år att bygga ut), dessutom medför det stora förluster att transportera stora mängder elenergi långa avstånd. Dessutom kommer den expansiva industriutvecklingen i Norrland att sluka all vattenkraft som produceras där.

8. Vindkraftens generatorer skapar reaktiv effekt som tar utrymme i elnäten och försämrar överföringsförmågan. Lösningen för att komma tillrätta med det är oklar och kommer garanterat att kosta Svenska Kraftnät (dvs. elabonnenterna) mycket stora summor.

9. Vindkraftens ekonomiska kalkyler är inte logiska och hållbara. Man får sälja elenergi när det blåser men då uppstår överproduktion pga. av för mycket installerad vindkraft vilket ger lågt pris och låg ersättning till vindkraftsbolagen. När det inte blåser eller blåser lite är priset högt men det får vindkraftsbolagen inte stor del av eftersom de då knappast producerar. Att lagra elenergi med hjälp av batterier och vätgas är en teknik och kapacitet som inte finns utan det ligger oöverblickbart lång fram i tiden, kanske ej ens möjligt.

10. Forskning och statistik visar att vindkraften är betydligt dyrare och sämre för miljö och klimat än andra energikällor t.ex. kärnkraft, räknat per producerad kWh.

11. Om någon trots allt vill bygga vindkraft måste den ligga långt, långt ut till havs för att påverka så lite som möjligt. Det är så situationen ser ut i Storbritannien nu, ingen vindkraft tillåts längre på land eller nära kusten, Britterna har fått nog!

12. Vindkraften kommer att bli en ”grön bubbla” där ni kommer att få stå till svars för era barnbarn för hur ni kunde förstöra och förfula vårt vackra land med dessa vindkraftsmonster. Själv kommer jag istället att kunna bära min panna stolt och hög och visa att jag gjorde vad jag kunde.

Källor: Per Fahlén, Professor Emeritus Energi och Miljö. Jan Blomgren, Professor Tillämpad Kärnfysik. Elsa Widding, Civilingenjör Elkraftsystem. Magnus Henrekson, Professor Nationalekonomi. Christian Sandström, Professor Ekonomi, Jönköping. Fler källor finns i denna TV-serie i 3 delar som alla bör titta på: https://samnytt.se/premiar-ar-vindkraften-sa-miljovanlig-som-det-pastas, skriver Per Nilsson.

Grafik: Cloudberry Offshore Wind AB

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS