Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Finns skuggsamhället i östra Småland?

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

MÅNDAGSKRÖNIKAN

Finns skuggsamhället i östra Småland?

Jag tittade på Janne Josefssons program, i Sveriges Television, om det så kallade skuggsamhället.

Det som består av människor som kommer hit från utlandet för att arbeta. Ofta från de gamla öststaterna.

De kommer hit och arbetar utanför gällande svenska fackliga avtal. En del är här lagligt och jobbar under så kallade EU-avtal, fast med betydligt lägre löner och sämre avtal vad gäller arbetstider och arbetsmiljö.

Andra är helt papperslösa och befinner sig i landet olagligt och jobbar under ännu vidrigare omständigheter.

Josefsson berättade att 80 procent av Stockholms bygganställda är denna typ av utländsk arbetskraft. Jag har läst om detta även i byggfackpressen och Arbetet.

Oftast är det mer eller mindre oseriösa bemanningsföretag som tar hit och låter utnyttja människor på detta sätt.

Inga bestämda arbetstider

I fackpressen har jag läst hårresande historier om människor som inte har några bestämda arbetstider.

Som inte jobbar med någon som helst skyddsutrustning och som sedan inte har några som helst rättigheter om de råkar ut för olyckor. Inga andra rättigheter heller för övrigt.

Människor som bor i vindsutrymmen och containrar.

Jag söker i minnet och kommer ihåg rubriken ”Mongolen som försvann”. Det handlar om en mongol som ramlade ner från en byggställning och krossade skallen. Han var papperslös och hade alltså inte ”rätt” att vara här. Han fördes till sjukhus och reparerades bara så mycket att han skulle överleva resan hem till Mongoliet.

Sen visste eller brydde sig ingen om hur det gick med honom. Dock hade han en bror här som också kommit hit som papperslös, men som lyckats ordna ett riktigt arbetstillstånd.

Han lät berätta att brodern aldrig fick någon riktig vård när han kom hem och nu gick med ständig värk och inte längre fungerade, varken fysiskt eller psykiskt. Det kunde han ha gjort om han hade fått en riktig vård i Sverige redan från början.

Jag kommer ihåg min vän som hade köpt in en liten lastmaskin för att utföra en del arbeten på sin gård. Han berättade att när arbetet var klart så ringde han upp byggfirmor och frågade om det fanns lite så kallad efterstädning av byggarbetsplatser som han kunde utföra med sin lastmaskin.

Han fick då svaret att numera var det ingen idé att hyra in en maskin. Det var mycket billigare att hyra in 4 till 5 gubbar från öststaterna att göra jobbet manuellt…

Kan ha påverkat floran

I Göteborg lär de flesta byggarbetsplatser fungera på detta vis. Där har fenomenet blivit så vanligt att det kan misstänkas ha påverkat floran.

Jag är ju medlem i Sveriges botaniska förening och får ”Svensk botanisk tidskrift” i brevlådan lite då och då. Där berättades för ett tag sedan att vid botaniska excursioner utanför Kviberg i Göteborg hade man upptäckt flera för Sverige nya växtarter.

De flesta hade sitt ursprung i just de forna öststaterna. Vad som är orsaken till denna inflyttning är det ju naturligtvis ingen som vet. Själv kunde jag dock inte låta bli att göra associationer till det så kallade skuggsamhället. Frön som följt med i hjulhus, väskor och kläder när människor rest fram och tillbaka mellan Göteborg och sina hemländer.

Frågan är ju hur man kommer åt arbetsgivare som utnyttjar denna typ av arbetskraft?

I TV fick man se hur polisen gjorde razzior på en av dessa arbetsplatser.

Polisen räcker uppenbart inte till för att stävja detta. Vad gör facket när arbetargivare istället för att anställa folk enligt gällande svenska kollektivavtal anställer rättslösa människor utifrån?

Borde inte en fackorganisation värd namnet sätta den här typen av arbetsplatser i blockad?

Det finns naturligtvis invändningar om att en del arbeten utförs lagligt fast under betydligt sämre så kallade EU-avtal och att facket då inte har rätt att ingripa.

De kanske inte har laglig rätt att ingripa hos arbetsgivare som utnyttjar papperslösa heller. Vad vet jag. Jag tycker väl ändå att en fackorganisations uppgift inte är att ta hänsyn till EU-regler. Deras uppgift är att ta vara på medlemmarnas intressen och se till att ingen som arbetar i Sverige gör så utanför gällande kollektivavtal.

Sätt dessa arbetsplatser och arbetsgivare i blockad. Se till att de inte kan utföra sina arbeten. Driv dem i konkurs. Vad säger fackets representanter i Oskarshamn och övriga östra Småland? Hur vanligt är detta här? Att det förekommer vet jag.

Hör av er

Oskarshamns-Nytt vill gärna att fackets representanter hör av sig och berättar sin syn på detta. Vi vill också att människor som arbetar i branscher där detta är vanligt hör av sig och berättar om sina erfarenheter.

Även arbetare som lever under dessa omständigheter vill vi gärna ha kontakt med. Era åsikter är av yttersta vikt.

Det är  arbetsgivarna och de oseriösa bemanningsföretagen som bör sättas åt. Inte de som på grund av sina levnadsomständigheter har tvingats hit att arbeta under de mest vidriga omständigheter. Deras rättigheter vill vi väldigt gärna kunna diskutera hur man bäst kan ta tillvara.

Det måste kunna finnas metoder att förhindra att de avtal som den svenska fackföreningsrörelsen har drivit igenom undergrävs av oseriösa arbetsgivare.

Arbetsgivare som uppenbart saknar alla former av moral och rättstänkande. Tjuvar sätts i fängelse. Arbetsgivare som stjäl från sina arbetare och svenska staten bör väl också lämpligen dömas till fängelse.

TEXT

Pierre Stjernfeldt

pierre@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS