Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

First Camp Gunnarsö har en rekordstor ökning av bokningar inför sommaren

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

NÄRINGSLIV

Från den rymliga campingstugan med havsutsikt, till det lilla tältet i en träddunge. Svenskarna campar som aldrig förr, och den inflationsvänliga semesterformen ser nu ut att gå mot ett nytt rekordår. Ett boende som lockar är den klassiska stugan. First Camp Gunnarsö har en rekordstor ökning av bokningar inför sommarsäsongen.

I tider av ekonomisk kris lockas allt fler till de svenska campingarna. Campingkoncernen First Camp konstaterar nu att de ser en stor ökning av bokningar inför sommarsemestern 2023. Ökningen är rekordstor i på campingen First Camp Gunnarsjö i Oskarshamn.

Bokningsvärdet för juni-augusti 2023 har ökat med hela +13 % jämfört med hur det såg ut vid samma tidpunkt ifjol. Campingen är faktiskt en av de destinationer som har den största procentuella ökningen av bokningar, bland alla First Camps 60 destinationer.

Kämpigt för besöksnäringen

Resebranschen har stött på många utmaningar de senaste åren. Pandemirestriktioner, flygskam och nu – hög inflation, höga elpriser och en svag svensk krona. När många i besöksnäringen har haft det kämpigt finns det dock en semesterform som går mot trenden. Efterfrågan på camping var rekordstor under 2022, och inför 2023 ser det lika ljust ut. Det vittnar Skandinaviens största och ledande koncern inom camping, First Camp, om.

– När priserna går upp påverkar det hela samhället. Studier har visat att flygpriserna skenat i år och charterresor är väldigt kostsamma. Därför blickar allt fler mot Sverige när de planerar sin sommar, och vi märker redan nu av ett ökat intresse jämfört med rekordåret 2022. Fler och fler upptäcker det ljuva campinglivet, oavsett om det gäller stugboende, husvagn, husbil eller tält. säger Johan Söör, VD, First Camp.

Inflationsvänlig semester

2022 gjorde First Camp sitt bästa år någonsin. Omsättningen mer än fördubblades och nådde över en miljard kronor och den organiska tillväxten var 18 % jämfört med året innan. Den uppåtgående trenden håller i sig även 2023. Inför sommaren har allt fler fått upp ögonen för camping som den mest prisvärda semesterformen, och det som går allra bäst är relativt enkla campingstugor på First Camps destinationer. Bokningsläget för boendeformen är 17 % upp jämfört med samma tid förra året.

Ytterligare en trend som märks tydligt hos First Camp just nu är en stark efterfrågan på svensk campingsommar från gäster utanför Skandinavien, framför allt Tyskland. Mycket tyder på att camping är den inflationsvänliga semestern, och nu hittar allt fler dit:

– Många som är vana att resa utomlands upptäcker nu fördelarna med camping. Här finns ju allt från barnklubb och träningspass, till fantastiska boenden i vackra miljöer, rolig vattenlek och allt annat som hör sommaren till. För den som vill ha en semester med många upplevelser och till ett lågt pris är camping oslagbart, säger Johan Söör, VD, First Camp.

Fem tips till den som vill campa inflationsvänligt i sommar:

  1. Hemestra nära – En upplevelse blir inte större för att bilresan är längre, och det finns fantastiska resmål över hela landet. Under pandemin var det många som upptäckte campingpärlor i närheten av hemmet, och den trenden lär inte avta i år. Tvärtom. Near-cations är det nya, om man ska tro trendspanare världen över. Så fram med kartan – vilka vackra campingar har du i ditt närområde? Du sparar in på tid, reskassa och bensin om du hakar på trenden.
  2. Satsa på stuga – För nybörjaren som är nyfiken på camping är stugan ett perfekt alternativ. Du behöver inte köpa massor av utrustning, eller lära dig backa med släp för den delen. Här får du ett helt eget boende – med parkering rakt utanför dörren, möjligheter att laga mat (att kunna laga sin egen mat är en vinnare för den som reser med tight budget) och fri tillgång till el och vatten. Dessutom med naturen runt knuten, ofta med sjö- eller havsutsikt. Kan det bli lyxigare?
  3. Låt allemansrätten rädda dagen – Har du spring i benen och upptäckarlust på semestern? Planera din resa till ett område som bjuder på naturupplevelser! Att bada på en badstrand, ha picknick,
    cykla, vandra och gå på utflykt kostar faktiskt ingenting. Tack vare allemansrätten får vi dessutom upptäcka allt vad naturen har att erbjuda, utan att betala en krona. Fyll resedagboken med kostnadsfria minnen, helt enkelt. Personalen på de svenska campingarna har förresten oftast bra koll på utflyktsmål i närheten, så passa på att fråga dem om tips!
  4. Hyr istället för att shoppa – Allt fler är nyfikna på camping, och det märks inte minst på utbudet av aktörer och privatpersoner som hyr ut sin campingutrustning. Allt från tält och friluftskök till husbilar och husvagnar finns idag för uthyrning. Att utrusta sig med allt som behövs för att bo i tältet eller husvagnen är nämligen rätt kostsamt. Om du ändå är sugen på att äga dina prylar, spana in begagnatmarknaden!
  5. Välj campingar med extra allt – Campingbranschen blomstrar, och det märks ute på destinationerna. Idag erbjuder många campingar allt från barnklubbar och träningspass till quizkvällar och lekplatser. Eller varför inte lite egentid på relaxavdelningen? Dessutom bjuder campingarna ofta in till rolig vattenlek, med somriga poolområden, vattenrutschbanor och simbassänger. Det är helt enkelt värt att göra hemläxan, och utforska campingarnas utbud innan man bokar. Allt för att maxa semestern!

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS