Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Flera SD-politiker skriver om vindkraften på ON Debatt: Värna det kommunala vetot

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

DEBATTARTIKEL

När det ska byggas större tillståndspliktiga vindkraftverk finns det idag krav på att etableringen aktivt måste tillstyrkas i den aktuella kommunen, även kallat för det kommunala vetot. Detta har inneburit att det definitiva beslutet kring stora vindkraftsetableringar tas så nära medborgarna som möjligt, vilket är angeläget ur ett demokratiskt perspektiv.

Vid etablering av miljöfarlig verksamhet, såsom vindkraftverk utgör, har kommunerna idag ett direkt inflytande över etableringen genom det kommunala vetot.

Man bör även komma ihåg att innan de nya bestämmelserna infördes 2009 prövades uppförandet av vindkraftverk enligt plan- och bygglagen samt miljöbalken.

När förenklingar genomfördes och dubbelprövningen avskaffades, infördes just det kommunala vetot för att ett kommunalt inflytande skulle kvarstå och med syftet att det uttryckligen inte skulle minska.

Fällde avgörandet

Innan riksdagen stängde inför valet i juni försökte regeringen att driva igenom ett förslag om att slopa det kommunala vetot vid etablering av större tillståndspliktiga vindkraftverk. Ett förslag som då stoppades och där Sverigedemokraterna fällde avgörandet.

”När inte ens Sveriges mest pådrivande vindkraftsförespråkare tillika före detta minister vill bo nära ett vindkraftverk är det kommunala självbestämmandet angeläget att värna om”

När inte ens Sveriges mest pådrivande vindkraftsförespråkare tillika före detta minister vill bo nära ett vindkraftverk är det kommunala självbestämmandet angeläget att värna om. Det måste vara de lokala politikerna – och i förlängningen kommunens invånare – som är bäst lämpade att fatta beslut i frågan. Det går inte att fylla landet med stora vindkraftsparker mot folks vilja.

En garant

Man kan vara tämligen säker på att Socialdemokraterna även efter valet kommer att göra nya försök för att begränsa det kommunala inflytandet, men Sverigedemokraterna står stadigt fast vid vår uppfattning och vi kommer vara en garant för att inte minska det demokratiska inflytandet i kommunerna.

Mattias Bäckström Johansson (SD)

Energipolitisk talesperson

Martin Kirchberg (SD)

Regionråd

Jimmy Rödin (SD)

Ordförande SD Vimmerby

Petra Whidotti (SD)

Vice gruppledare Vimmerby

Göran Gustafsson (SD)

Gruppledare Hultsfred

Mattias Bäckström Johansson (SD)
Mattias Bäckström Johansson (SD). Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS