Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Fluffiga frestelsen är ett av Sveriges mest älskade bakverk – 40 miljoner äts upp varje år

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Fettisdagen, en dag präglad av grädde, mandelmassa och florsocker. En dag som för många svenskar är synonymt med ett enda bakverk – semlan. Denna fluffiga frestelse, fylld med godsaker, har en lång historia och tradition i Sverige.

Fettisdagen infaller alltid sju veckor före påsk och markerar slutet på den så kallade fastlagstiden. Under denna tid var det tradition att äta extra gott och frossa innan den 40 dagar långa fastan inleddes. Semlan, med sin rika fyllning, var en perfekt kandidat för detta ändamål.

I år firas Fettisdagen den 13 februari.

Älskat bakverk

Semlans ursprung kan spåras tillbaka till medeltiden, men den moderna varianten med grädde och mandelmassa etablerades inte förrän 1800-talet. Under 1900-talet fick semlan sin breda popularitet och idag är den en av Sveriges mest älskade bakverk.

Fettisdagen firas inte bara med semlor, utan även med andra traditioner. I vissa delar av Sverige arrangeras t.ex. ”semmelbullespel”, där deltagare tävlar i att äta flest semlor på kortast tid.

Klassisk eller annan variant?

Semlan har också inspirerat till en rad olika varianter. Idag kan man hitta semlor med allt från choklad och vaniljfyllning till marsipan och bär. Den klassiska semlan står sig dock stark och är fortfarande den mest populära varianten.

Oavsett om du föredrar din semla med varm eller kall mjölk, finns det ingen tvekan om att den är en viktig del av svensk kultur. Fettisdagen och semlan är en tradition att värna om och njuta av, år efter år.

Semla
Klassisk semla med bulle, mandelmassa, vispad grädde och florsocker på toppen.

Hur äter du helst din semla?

FAKTA / SEMLOR & FETTISDAGEN

Här är några intressanta fakta om semlor och Fettisdagen:

  • Svenskarna äter ca 40 miljoner semlor per år.
  • Semlor finns i många olika varianter, t.ex. semmelwrap, semmelpizza och semmelglass.
  • Fettisdagen är en officiell helgdag i Island.

Foto: Sveriges bagare & konditorer, David Thunander

+1
3
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS