Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Folkhälsomyndigheten: Bekräftade fall av Covid-19 minskar på nationell nivå

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Minskningen av antalet bekräftade covid-19-fall på nationell nivå fortsatte under vecka 18. Av omikron-varianten BA.4 har nu de första fallen upptäckts i Sverige enligt Folkhälsomyndighetens veckorapport.

Folkhälsomyndighetens uppdaterade statistik visar att antalet bekräftade fall av covid-19 och avlidna med covid-19 fortsätter att minska i Sverige, men i delar av landet är antalet fall kvar på samma nivå som föregående vecka.

Under vecka 18 rapporterades drygt 1 950 fall av covid-19, en minskning med 16 procent jämfört med föregående vecka. Totalt testades knappt 19 800 individer för covid-19 i Sverige, vilket är på ungefär samma nivå som de senaste veckorna. Av de provtagna individerna var 10 procent positiva, vilket är en minskning jämfört med veckan före.

De första fallen av BA.4 har upptäckts i Sverige

I januari och februari upptäcktes två nya undergrupper inom omikronvarianten av SARS-CoV-2 i Sydafrika. Dessa har fått namnen BA.4 och BA.5, och det är BA.4 som dominerar smittspridningen i Sydafrika. Nu har de första fallen av BA.4 hittats i Sverige, och de kommer från prover som togs vecka 17 och sekvenserades inom övervakningsprogrammet för SARS-CoV-2.

Det finns hittills inga rapporter om att BA.4 ger annan sjukdomsbild än BA.2, som är den variant som just nu dominerar i landet. Den nya virusvarianten räknas för tillfället inte som en virusvariant av särskild betydelse (VOC), och redovisas därför inte i Folkhälsomyndighetens veckovisa statistik.

– Eftersom BA.4-varianten redan påvisats i flera europeiska länder var det väntat att vi även skulle hitta den i Sverige. Och precis som med övriga varianter av SARS-CoV-2 kommer vi att kunna följa hur BA.4 sprids i Sverige genom vår övervakning, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

“Samma grundläggande åtgärder gäller för BA.4 som för andra varianter – vaccinera dig enligt våra rekommendationer och stanna hemma om du är sjuk.”

Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten

Vaccin minskar risken för svår sjukdom och död

De senaste två veckorna har färre bekräftade fall behövt intensivvård jämfört med tidigare veckor. Hittills vecka 18 har sex patienter med covid-19 rapporterats in som nyinlagda på IVA. Antalet avlidna med covid-19 minskar också, en nedgång som hållit i sig sedan vecka 8. Hittills har 67 personer rapporterats avlidna för vecka 16, men det finns en viss fördröjning i statistiken.

Det är fortsatt viktigt att vaccinera sig och ta påfyllnadsdoserna av vaccin mot covid-19, då de ger ett högt skydd mot svår sjukdom och död. Av de personer som är 18 år och äldre har nu 65 procent fått tre doser vaccin. Av dem som är 80 år och äldre har 72 procent nu fått fyra doser. Andelen personer i gruppen 65–79 år som tagit en fjärde dos vaccin (en andra påfyllnadsdos) är 52 procent.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS