Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

FÖR FÖRSTA GÅNGEN HAR ETT BESLUT OM SKYDDSJAKT PÅ VARG TAGITS I KALMAR LÄN

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

”Länsstyrelsen i Kalmar län har den 21 november 2023 beslutat om skyddsjakt på en skadegörande vandringsvarg i Kalmar län. Jakten kommer att bedrivas av jägare utsedda av länsstyrelsen och beslutet gäller till och med den 31 december 2023, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

”Under den senaste veckan har fyra vargangrepp skett på får i Kalmar län. Angreppen började i Torsås kommun den 15 november och har fortsatt norrut till Kalmar kommun och igår strax norr om Mönsterås. Alla angrepp har besiktigats av Länsstyrelsen. Även Kronoberg och Blekinge har haft flera angrepp i närtid. Ser man till positioner och datum då angreppen skett så bedömer Länsstyrelsen individen som en vandringsvarg utan etablering i något revir. Angrepp på tamdjur av vandringsvarg följs ofta av fler angrepp. Det stora antal angrepp som skett längs denna vargs vandringsväg under en kort period indikerar därmed en hög risk för ytterligare angrepp”, skriver länsstyrelsen.

Kostareviret undantas

– Utifrån att angreppen har skett under en begränsad tidsperiod samt att de följer ett geografiskt mönster, så bedömer vi att det rör sig om en vandringsvarg som orsakar angreppen och att skyddsjakt är det enda alternativet för att förhindra fortsatt allvarlig skada på tamdjur, säger Anders Karlsson, avdelningschef.

”Länsstyrelsen bedömer att fastställda riktlinjer för skyddsjakt på vandringsvarg är uppfyllda och att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt.”

– Det är första gången som ett skyddsjaktsbeslut fattas på varg i Kalmar län, säger Anders Karlsson.

”Att tillåta skyddsjakt på en vandringsvarg påverkar inte vargstammens bevarandestatus i Kalmar län då Kostareviret undantas från skyddsjakt”, skriver länsstyrelsen.

Foto: Länsstyrelsen i Kalmar län

+1
9
+1
0
+1
0
+1
1
+1
2
+1
0
+1
3

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS