Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

SPORT

Opinion

Tjänster

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Föreningar riktar kritik mot kommunens avverkningsplaner i Fallebo

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Flera föreningar riktar kritik mot kommunens avverkningsplaner i Fallebo friluftsområde i Oskarshamn.

Oskarshamnsbygdens Fågelklubb, Magasinets Vänner, Gympalusten, Gympalustens Skidspår, Motionsgårdens intresseförening, Föreningen Våneviks Gammelskog och Fridays for Future har skickat ett brev i ämnet till tekniska kontoret, tekniska nämnden och samhällsbyggnadsnämnden.

“Välfrekventerat”

”Det aktuella området vid Fallebo är ett område som utnyttjas av allmänheten, föreningar, turister och campinggäster från Havslätts camping. Området kan med rätta beskrivas som ett välfrekventerat friluftsområde. Mot denna bakgrund är det svårt att förstå varför kommunen planerar att avverka ett tätortsnära område som utnyttjas av så många föreningar för friluftsliv, vandring och rekreation”, skriver föreningar, som konstaterar att även förskolor, med flera, vistas i det berörda området.

De påpekar att det rör sig om tätortsnära skog med höga naturvärden.

“Gång på gång har föreningslivet vädjat till kommunens ansvariga om att göra ett omtag när det gäller skötselåtgärder och brukningsmetoder i den kommunalt ägda skogen”

”Gång på gång har föreningslivets företrädare vädjat till kommunens ansvariga om att göra ett omtag när det gäller skötselåtgärder och brukningsmetoder i den kommunalt ägda skogen. Diskussionen om förvaltningen av medborgarnas skog har nu pågått en längre tid”, skriver föreningarna.

“Välskött kommun”

Brukningsmetoderna borde enligt vår mening förändras och skogens andra värden ges en betydligt större plats. Oskarshamn är en välskött kommun och turister och besökare möts av en trevlig och vacker småstad vid havet med prunkande planteringar och blomlådor.”

”I kontrast mot detta står delar av kommunens skogsvård i tätorternas närhet där endast ett ekonomiskt avkastande skogsbruk genomförs utan att staden långsiktigt bygger upp välkomnande friluftsområden med hög biologisk mångfald som lockar turister och boende till friluftsliv. Förvaltningen av medborgarnas skogar kan vara av strategisk betydelse för en kommuns attraktivitet och allt tyder på en växande naturturism från södra Europa. Oskarshamn har fantastiska förutsättningar för att ta till vara denna potential. Förutom att beakta detta så är en av de viktigaste miljöåtgärderna som vår kommun och andra nu kan göra är att fasa ut kalhyggesbruket och låta mer mogen skog stå kvar.”

“Skogen är och kommer att bli allt viktigare som gratis koldioxidfälla”

”Skogen är och kommer att bli allt viktigare som gratis koldioxidfälla och en framsynt kommunal skogspolitik kan verkligen bidra till detta och ge många ytterligare värden till vår kommun. När det gäller den planerade avverkningen i det hotade området i Fallebo uppfyller det inte bara klassningen som ett betydelsefullt friluftsområde – det är samtidigt ett viktigt bullerskydd”, skriver föreningarna, som konstaterar att området också skyddar mot avgaser och andra utsläpp från den starkt trafikerade E22:an.

“Dåliga exempel”

”Träden binder ju koldioxid bland annat. Kommunen kan inte medverka till ett skogsbruk som medför att ytterligare bullermattor rullar in över närboende och friluftsområdet. Tyvärr har vi alltför många dåliga exempel på hur kommunen utfört gallringar i tätortsnära områden, som nu blivit förslyade efter att man avverkat de värdefulla lövträden och marken fått ett markant ökat ljusinsläpp.”

“I området finns rödlistade arter”

”I varje normal situation skulle den här typen av fakta resultera i en dialog och ändrade planer utifrån miljöbalken och EU:s Art- och habitatdirektiv. I området finns rödlistade arter som Ullticka (NT) som finns på döda kullfallna granlågor. Den kommer inte att överleva om kommunen genomför sina planer. Andra arter som finns i området och på rödlistan är bland annat bronshjon, vågbandad barkbock, taggsvampar, vedskivlav, reliktbock. Fåglar som tillhör Artdirektivet och som det skall tas hänsyn till är spillkråka, gröngöling, svartmes, talltita, trädkrypare, kungsfågel, med mera. Oskarshamns kommun är naturligtvis skyldig att följa Artdirektivet. Oskarshamnsbygdens Fågelklubb finner det anmärkningsvärt om kommunen utför den planerade avverkningen i detta tätortsnära välbesökta friluftsområde som utnyttjas av så många personer och föreningar”, skriver föreningarna.

Föreningarna vill ha svar på hur kommunen tänker agera i ärendet.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS