Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Företagare i länet tog emot näringslivsmedalj av Prins Carl Philip

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

NÄRINGSLIV

H.K.H. Prins Carl Philip överlämnade åtta näringslivsmedaljer vid Kungl. Patriotiska Sällskapets årshögtid den 8 maj på Riddarhuset i Stockholm. David Modig från Modig Machine Tool i Kalmar län tilldelas medaljen för att ha förädlat ett klassiskt småländskt verkstadsföretags produkter och tagit dem ut i världen.

Familjeföretaget Modig Machine Tool konstruerar och tillverkar precisionsmaskiner, främst till flyg- och fordonsindustrin. Det globalt framgångsrika företaget startade i småländska Virserum 1947 som Bröderna Modigs Mekaniska Verkstad. Med David Modig vid rodret, i tredje generationen, har företaget flyttat sin verksamhet till Kalmar och ut i världen, inte minst USA. De har i dag 120 anställda och 585 miljoner kronor i omsättning.

– För att ha förädlat ett klassiskt småländskt verkstadsföretags produkter och tagit dem ut i världen, så lyder motiveringen berättar Kjell Blückert, Kungl. Patriotiska Sällskapets ständige sekreterare. Förslagsställare är ledamoten Hans Ahlin, Sällskapets kamrerare.

Stark passion

Modig ritar maskinerna själv och anpassar dem efter önskemål från kund, men också efter vad han själv tycker kan förbättras. Maskinerna används bland annat för att tillverka detaljer till flygplansvingar och batterilådor i elbilar. Han har beskrivit sig själv som en utpräglad tävlingsmänniska med en stark passion för sitt företag.

– Det känns otroligt kul att få den här medaljen, säger David Modig. För både familjen och för företaget. Det främsta jag har åstadkommit skulle jag säga är att behålla maskinbranschen i Sverige. Vi är de enda kvar nu som håller på med den här typen av maskiner.

Bakre raden (fr. vänster): David Modig, Edward Liepe, Magnus Bolin, Jan Blad, Erland Erlandsson. Främre raden: Caroline Cederblad, Madeleine Brehmer, Lena Holst, H.K.H. Prins Carl Philip.

Alla mottagare av Näringslivsmedaljen 2023:

  • Jan Blad och Erland Erlandsson, Amokabel (Kronobergs län)
  • Magnus Bolin, Gotlandsägg (Gotlands län)
  • Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad, Sabis (Stockholmslän)
  • Lena Holst, Starka (Skåne län)
  • Edward Liepe, Saturnus (Skåne län)
  • David Modig, Modig MachineTool (Kalmar län)

FAKTA / Om Näringslivsmedaljen

Kungl. Patriotiska Sällskapet instiftade 1982 en särskild belöningsmedalj för att hedra berömvärda, individuella insatser inom svenskt näringsliv – Medalj för gagnerik gärning inom svenskt näringsliv. Belöningen ges för ledarinsatser på ägarbasis. Medaljen utdelas efter beslut av Sällskapets förvaltningsutskott efter förslag av ledamöterna och tidigare mottagare av Näringslivsmedaljen. Medaljen som är gjord i guld delas ut i Sällskapets första storlek (motsvarande 11:e storleken, 41 mm).

Näringslivsmedaljen

Foto: Jonas Ekströmer/TT

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS