Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Förrådsinbrotten ökar i nästan hela länet: ”Förvara inte stöldbegärlig egendom i förråd”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

Inbrottstjuvar slår allt oftare till mot källare och vindar, snarare än bostäder. Förra året rapporterades fler förrådsstölder än på över 20 år i riket. Även i Kalmar län har anmälningarna om förrådsstölder gått upp betydligt. Allra värst utsatt i länet är Nybro kommun.

Brottsförebyggande rådet har publicerat ny statistik över anmälda inbrott i bostäder och förråd. Nu kan försäkringsbolaget If presentera sin årliga analys av siffrorna.

Tydligt uppsving

Antalet anmälda vinds- och källarinbrott gjorde under pandemin ett tydligt uppsving. År 2022 fortsatte den här trenden, trots att pandemin ebbade ut. I riket som helhet anmäldes fler förrådsstölder än något år sedan år 2000.

– Inbrottstjuvarna har anpassat sig till våra nya vanor efter pandemin. Bostadsinbrotten fortsätter att minska, medan mer obevakade utrymmen ligger i riskzonen. Det blir allt viktigare att se över lås och bättra på säkerhetstänket kring förråd, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

– Förvara inte stöldbegärlig egendom av högt värde i förråd, då riskerar du att bli utan ersättning. Hemelektronik och exklusivare märkesväskor är exempel på egendom som inte ersätts om de förvaras utanför bostaden. Det vanligaste som stjäls är golf- och skidutrustning, väskor och verktyg, säger Jenny Rudslätt.

Förråd i källare
Förvara inte stöldbegärlig egendom av högt värde i förråd, då riskerar du att bli utan ersättning, säger Jenny Rudslätt på försäkringsbolaget If. Foto: If

Ökning med 3 procent

I Kalmar läns kommuner anmäldes 414 förrådsinbrott under år 2022. Det är en ökning med 3 procent jämfört med året innan. Även över längre tid ökar antalet inbrott i länet. Åren 2020–2022 anmäldes mer än dubbelt så många förrådsinbrott som åren 2015–2017. I till exempel Kalmar kommun har anmälningarna ökat med 312 procent vilket är en betydlig ökning.

– De senaste åren har vi sett att fler inbrott sker trots att folk är hemma. Därför är det viktigt att alltid ha låst ytterdörr. Handväskor, bilnycklar och datorer i hallen är ett lätt byte för tjuvar, säger Jenny Rudslätt.

Förrådsinbrotten i Kalmar län
Grafik: Försäkringsbolaget If

Markanta skillnader i hela landet

Jämfört med andra län är antalet anmälningar i Kalmar varken exceptionellt högt eller lågt. Västmanlands län rapporterade under 2022 flest förrådsinbrott per hushåll, medan Gotlands län hade lägst antal. Skillnaderna här är markanta. Antalet anmälda inbrott per hushåll är mer än fem gånger så stort i Västmanland som på Gotland.

Flest förrådsinbrott 2022
Grafik: Försäkringsbolaget If

Så ser det ut i Kalmar län

Bland kommunerna i Kalmar län anmäldes flest vinds- och källarstölder i Nybro, sett till antalet hushåll, se kommuntabell med antal anmälda källar- och vindsinbrott i kommunerna i Kalmar län:

KommunAntal (2022)Per 1 000 hushållÖkning/minskning (fem år)
Nybro889,0+264 % ▲
Kalmar2156,2+312 % ▲
Hultsfred243,6+100 % ▲
Emmaboda122,6+89 % ▲
Högsby51,9+50 % ▲
Västervik321,7+98 % ▲
Mönsterås111,7+138 % ▲
Vimmerby81,1−41 % ▼
Oskarshamn131,0+178 % ▲
Borgholm40,7– 
Torsås20,6+20 % ▲
Mörbylånga– 
Förändringen över tid är uträknad som antalet anmälda inbrott under 2020–2022 delat med antal anmälningar åren 2015–2017. Fält markerade med ”-” betyder att data saknas.

Flest anmälningar i mars månad

Förrådsinbrotten brukar, generellt, vara vanligast under de mörka höst- och vintermånaderna. I Polisregion Syd, som Kalmar län tillhör, var mars den månad då det anmäldes flest vinds- och källarinbrott under 2022 (363 stycken), jämfört med 199 i juni då antalet var lägst.

Förrådsinbrott 2022
Grafik: Försäkringsbolaget If

Pandemieffekten har blivit bestående

Medan förrådsstölderna alltså gått upp de senaste åren ligger bostadsstölderna på en historiskt låg nivå. År 2022 anmäldes 256 inbrottsstölder i villor och lägenheter i Kalmar län. Det innebär att det alltså anmäldes fler stölder i förråd än i bostäder.

I riket som helhet är antalet inbrott lägre än på många decennier.

Tips från If: Så stoppar du tjuven

  • Se till att ha ett lås avsett för ytterdörrar och ha dörren låst även när du är hemma. Elektromekaniska låssystem har ofta fördelen att de kan låsas automatiskt efter in- eller utpassering. Flertalet kan även låsas från distans vilket förenklar möjligheten att säkra låsta dörrar.
  • Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha lås även på fönster, balkong- och altandörrar.
  • Starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde. Prata med dina grannar och håll koll på området eller trappuppgången tillsammans.
  • Se till att du har bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset, även på baksidan. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren.
  • Märk dina värdesaker med MärkDNA​ och skriv upp dem på en inventarielista. Sätt upp MärkDNA-dekaler på utsidan av bostaden, det har en avskräckande effekt enligt kriminologerna vid Malmö Högskola.
  • Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.
  • Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning, låt kläder, böcker och tidningar ligga framme så att det ser ut som att du är hemma. Be någon ta hand om posten, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren, och lägga sina sopor i din soptunna etc.
  • Lås fast cyklarna om de förvaras utomhus. Samma sak gäller för stegar.
  • Förvara inget av högt värde i källare och vindsförråd. Se till att ha bra lås.

Foto: Försäkringsbolaget If

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS