KRISTDALA
Grattis till er som bor i Åskögle, Träthult, Höckhult och Ishultsområdet.
Ni – och flera andra som bor i byar runtomkring i Kristdalabygden – kommer äntligen att kunna få fiber framöver.
– Vi ser fram emot detta. Det är precis vad vi behöver på landsbygden. Det känns jättebra, säger Oskarshamns kommuns förrförra kommunalråd Torsten Carlsson (S), som är ordförande i bygdens fiberförening.
Bredband via fiber är snabbt, driftsäkert och håller över tid. Därför satsar kommunen på att bygga ut fibernätet, som en del i en ny bredbandsstrategi.
Först ut är delar av Kristdalabygden, med etapp 2 som den kallas.
– Det känns väldigt positivt. Många har väntat i flera år på detta. De har faktiskt känt sig lite förfördelade.
“Ser fram emot detta”
– Vi ser fram emot detta. Det är precis vad vi behöver på landsbygden. Vi är väldigt glada över att Kristdala, etapp 2, kommer igång först, säger Torsten Carlsson.
Det är ett par hundra hushåll – omkring 500 personer – som berörs i den andra etappen i Kristdalabygden.
Utbyggnaden sker genom tecknandet av ett samarbetsavtal med fiberleverantören IP-Only med målsättningen att så många hushåll och företag som möjligt ska få tillgång till bredband via fiber.
“Nu eller aldrig”
– I budgeten för i år har vi avsatt 8,5 miljoner kronor. Det finns dessutom lite pengar kvar från förra året. Så det finns ungefär 10 miljoner kronor. Vi vet inte hur mycket det här kommer att kosta för kommunen i slutänden. Det hänger på att så många som möjligt ansluter sig. Anslutningsgraden är oerhört viktig. Det är nu eller aldrig, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S).
– Ja, där har vi en roll i det hela – i och med att vi känner folk på bygden och har upparbetade kontakter sedan nio år tillbaka, säger Torsten Carlsson.
Satsningen innebär att kommunen bygger en del av den kanalisation (tomrör i marken) som behövs för att fibrera landsbygden, där kommersiella krafter inte räcker till.
IP-Only kommer i och med kommunens satsning att fortsätta att bygga ut fibernätet i Oskarshamns kommun och erbjuda en öppen fiber (ytterligare 3 500 personer, totalt set, i kommunen kommer att kunna få fiber).
“Avgörande”
– Samarbetsavtalet ger Oskarshamns kommun större möjligheter att medverka till att bredbandsutbyggnaden på landsbygden fortsätter och vi kan adressera de sammanhållande ”vita fläckar” som fortsatt finns i vår kommun. Tillgång till snabbt och driftsäkert bredband är avgörande för att hela kommunen ska kunna utvecklas och invånare ska kunna bo, driva företag och arbeta oberoende av geografi, säger kommunalrådet Ingela Ottosson (M).
Samarbetsavtalet med IP-Only och bredband via fiber är en viktig byggsten i arbetet med att säkra en digital infrastruktur, även utanför tätorterna.
“Brett samarbete”
– Det ligger ett brett gemensamt parlamentariskt samarbete bakom både strategi och samverkansavtal. Nu avsätter vi resurser för att långsiktigt säkra att hela Oskarshamns kommun ska vara en del av den pågående digitaliseringen av samhället och invånare kan ta del av digitala välfärdstjänster, grundläggande samhälls- och företagstjänster och inte minst en omfattande arbetsmarknad och tillgång till kultur, säger Andreas Erlandsson.
“Blir inte billigare”
– Vi ser ett stort intresse för fiber i området, precis som vi gör i hela Sverige, vilket är glädjande då utbyggnaden är beroende av att tillräckligt många beställer. Det blir inte billigare eller enklare än just nu, vilket många också förstått. Med ett gott samarbete med Oskarshamns kommun och våra mångmiljoninvesteringar i området ser vi nu fram emot att ge Oskarshamnsborna den snabbaste och säkraste internetanslutningen som finns, säger Jan Gunnarsson, kommunansvarig på IP-Only.
Det nya samarbetsavtalet sätter riktlinjerna för fiberutbyggnad och kommer att följas av en handlingsplan med en stegvis utbyggnad med tillhörande avtal. Målet med avtalet, i kombination med övriga insatser i den nya strategin, är att samtliga hushåll och företag ska kunna erbjudas tillgång till snabb och driftsäker digital infrastruktur till utgången av 2023.
Ökar takten
Den nya bredbandsstrategin omfattar ett antal olika insatser för att öka takten i bredbandsutbyggnaden. Strategin lyfter fram fortsatt samverkan med viktiga myndigheter och marknadens olika bredbandsaktörer, stöd till lokala fiberinitiativ, samförläggningsmöjligheter och bidragsutlysningar och en kombination av bredbandstekniker för att säkra en digital infrastruktur i hela kommunen.
Den 19 januari antog kommunstyrelsen förslaget till reviderad bredbandsstrategi med tillhörande samverkansavtal.
FOTO
PETER A ROSÉN