Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Försäljningsbedrägerier ökar enligt ny undersökning från Brå

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Nationella trygghetsundersökningen för 2022 presenterades nyligen av Brottsförebyggande rådet, Brå. Undersökningen visar att den självrapporterade utsattheten minskar men att försäljningsbedrägerier ökat.

Den självrapporterade utsattheten för brott mot person minskar för tredje året i rad och ligger nu på den lägsta nivån sedan 2016.

För nästan alla brottstyper har andelen utsatta legat stabilt eller minskat sedan förra året. Under tidsperioden har dock försäljningsbedrägerier ökat enligt den Nationella trygghetsundersökningen, NTU, 2022 som Brå publicerade nyligen.

Försäljningsbedrägerier ökar

Det är 19,5 procent av befolkningen, mellan 16-84 år, som uppger att de utsattes för brott mot enskild person under 2021. Jämfört med 2020 är det en minskning med 0,7 procentenheter och det är dessutom den lägsta nivån sedan 2016.

Försäljningsbedrägerier är den enda brottstyp som har ökat jämfört med föregående mätning, från 5,5 procent år 2020 till 5,7 procent år 2021.

Män mest drabbade

Det är bland kvinnor som utsattheten för försäljningsbedrägerier har ökat, men totalt sett är det en större andel män som uppger att de har blivit utsatta.

– Utsattheten för försäljningsbedrägerier har även ökat på längre sikt, sedan 2016. Vi ser också att bedrägeri är en brottstyp som många oroar sig för, säger Johanna Viberg, utredare på Brå.

Var tredje orolig för bedrägeri

Det är 32 procent som uppger att de känner oro eller har avstått från att handla på internet på grund av oro för att utsättas för bedrägeri. Det innebär att det är den brottstyp som störst andel oroar sig för. Det är vanligare att äldre oroar sig än yngre.

”Oro för att utsättas för brott behöver dock inte vara kopplat till risken att utsättas för brott. Men oavsett vad oron för brott beror på är det väldigt viktigt att ta det på allvar, eftersom den exempelvis kan leda till att man begränsar sin vardag.”

Emelie Holst, utredare på Brå

Foto: Unsplash

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS