Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Förslag: Bygg studentbostäder i Högsby kommun

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

HÖGSBY KOMMUN

Skulle man kunna bygga studentbostäder i en kommun som Högsby?

Ja, den frågan vill Martin Joelsson (C) och Mahmoud Al Mokdad (C) ha svar på.

De skriver om detta i en motion till fullmäktige i Högsby kommun.

Duon vill att kommunledningsutskottet ska få i uppdrag att samverka med Linnéuniversitetet, Kalmar kommun, Region Kalmar län och andra kommuner som befinner sig inom pendlingsavstånd från Linnéuniversitetet för att undersöka och möjliggöra byggandet av studentbostäder i fler kommuner.

”Var ska jag bo?”

”Effekten skulle kunna bli att det byggs fler studentbostäder, att infrastrukturen utvecklas samt att mindre kommuner får fler medborgare. Således både nytta lokalt som regionalt”, skriver de båda centerpartisterna.

”Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö växer och har även i år rekordmånga nya sökanden, nämligen 72 000. Snart efter antagningsbesked för de förväntansfulla studenterna kommer snart nästa frågeställning: ”var ska jag bo”? Även om Kalmar ofta har bostadsgaranti inom en månad så är det ändå många studenter som tvingas tacka nej till utbildning på grund av bostadsbristen.”

”Vikande befolkningstillväxt”

I Växjö är det ännu värre. Samtidigt sliter många kommuner, däribland Högsby, med en vikande befolkningstillväxt samt en tuff demografisk försörjningsbörda. Högsby kommun spås tappa sextiofem personer i snitt de kommande åren. Befolkningsfrågan är en ödesfråga då den är en förutsättning för skatteunderlag och investeringar. Sedan tidigare diskuterar Region Kalmar län framtiden för Stångådalsbanan och annan kollektivtrafik och beroende på hur den diskussionen förs ser vi att möjligheten finns för att kunna bygga studentbostäder i flera kommuner. Detta genom att allokera befintliga och framtida infrastrukturresurser och utveckla infrastrukturen efter behov”, skriver de.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS