Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Förslag från Carl Dahlin (M): Utöka skolornas kulturresor och inkludera resor till skolbio

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

I detta nu tas regionens kommande kulturplan fram. Under många möten inför framtagandet har just kulturresor för skolungdom varit en av de frågor som vållat mest diskussion. Utbudet samt att resan ska ske med befintlig linjelagd KLT-trafik ligger till grund för en problematik, konstaterar Moderaterna i ett pressmeddelande.

– Möjligheten för många, inte minst landsbygdsskolor, att resa till utsedda ”kultur-resmål” är begränsad. Alla skolor har inte ett sådant resmål i sin hemkommun utan resan kan ofta bli ganska lång, ibland nästintill omöjlig. Resmål som exempelvis Capellagården eller Virserums konsthall har knappt inte tagit emot några skolkulturresenärer alls, säger Carl Dahlin (M), regionråd med ansvar för kultur och folkbildning.

– Tyvärr beror det ofta på var eleverna bor i länet, och med det var skolan ligger, hur hög frekvensen av nyttjande kulturresor är. De som bor längs vältrafikerade järnvägar kan lättare ta sig till bland annat Kalmar slott. Därför får betydligt fler av exempelvis Nybros elever möjlighet att åka på kulturresa än eleverna på landsbygdsskolorna i Mörbylånga kommun, säger Carl Dahlin.

– Region Kalmar län främjar skolbio via Filmregion Sydost. Många kommuner i länet erbjuder numera skolbio, vilket också blivit populärt. Det sker på kortare avstånd från skolan än många av de resmål som erbjuds som kulturresa och fler kan delta. Av förklarliga skäl är det dessutom lättare med förbindelserna inom en kommun än om man ska färdas över halva länet.

– Därför vill jag att regionmajoriteten under regionfullmäktige nästa vecka svarar på om de kan tänka sig att utöka kulturresorna till att inkludera resor till skolbio, så att fler unga kan ta del av kulturutbudet i länet, säger Carl Dahlin.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS