Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

FÖRSLAGET: Flytta fotbollen i Ernemar i Oskarshamn till en lämpligare plats

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

En person som bor i Ernemar-området i Oskarshamn har skickat in samrådssynpunkter till kommunen gällande förslaget om en ny detaljplan i Ernemar för etablering av ett nytt boll- och racketcenter – med tillhörande parkeringar.

Här är synpunkterna:

”Kommunen föreslår en ny detaljplan i Ernemar för etablering av ett nytt boll- och racketcenter med tillhörande parkeringar. Ernemar och Lotsgården är ett unikt område vid havet. Lotsgården är Oskarshamns gamla lotssamhälle med tidsenlig bebyggelse.”

”Tillsammans med lotsplatsen på ön Furön så tog lotsarna hand om de besökande fartygen. Lotsarna pendlade med båt till sina skift på Furön från Lotsgården. Idag står fortfarande den vackra lotsutkiken i hamnen i Ernemar. På 70-talet byggdes en lång stenpir i Ernemar som knyter samman fastlandet med den lilla skärgården utanför Lotsgården. Det är många som idag uppskattar den vackra promenaden på piren och access ut till öarna. Här går det att bada, ta med sig fikakorgen, rasta hunden, paddla sup och kajak, fiska gädda och öring, sola på klipporna och ta del av det fantastiska fågellivet.”

Småbåtshamnen, Ernemar, Oskarshamn
Ernemar. Foto: Peter A Rosén

”Det finns några frågor som måste besvaras. Behöver man havet för att kunna spela squash, tennis, padel, fotboll eller går det bra att spela och delta i dessa sporter utan att vara precis vid havet? Behöver man access till havet om man vill segla, bada och sola på klipporna, fiska, besöka gästhamnen, sjösätta båten, njuta av solnedgången över inloppet till Oskarshamn, fotografera flyttfåglar och se när fågelungarna börjar sina äventyr på havet?”. Detta är en frågeställning som vi alla i Oskarshamn bör ställa oss och det är förvånansvärt att vi behöver påminna de ansvariga i kommunen om detta när det till och med står uttryckligen i kommunens översiktsplan 2030, utvecklingsstrategi, att ”Vi ska erbjuda möjlighet att bo, vistas och verka nära hav, sjöar, skog samt natur- och kulturmiljöer. Dessa resurser gör kommunen till en levande och attraktiv plats med stark identitet. Genom att bevara och utveckla våra unika karaktärsdrag ska vi bidra till inflyttning, återflyttning och kvarboende”. ”Ernemar småbåtshamn: Utökad och förbättrad småbåtshamn”. ” En viktig faktor för friluftslivet och tillgängligheten till naturen är möjligheten att ta sig ut på havet och till kustens skärgårdsmiljöer. Detta ska också ses som en boendekvalitet som kan öka Oskarshamns attraktivitet som bostadsort. Redan idag finns det en efterfrågan på båtplatser, och denna efterfrågan kommer att öka än mer som följd av ökad inflyttning till staden”. Att tvinga in ett stort bollcenter som även kräver stora parkeringar i den redan begränsade ytan i Ernemar och där man planerar att nagga på strandskyddet är oansvarigt och bakåtsträvande.”

Populär strandpromenad

”En delsträcka av Oskarshamns mycket populära strandpromenad är gångvägen från Gunnarsö stugby till Ernemar som går genom ett mycket vackert skogsparti bara några meter från strandkanten. Här vill man nu bygga en stor parkering som kommer att ligga inom strandskyddet precis bredvid strandpromenaden för att tillgodose parkering för bollspelarna. I direkt anslutning till Ernemar på södra sidan av Östersjövägen har kommunen sprängt och planlagt tomter. Anser kommunen att det är lättare att sälja dessa tomter ifall det finns stora bollhallar vid havet och flera strålkastare som lyser upp spelplaner eller är det mer attraktivt för någon som flyttar hit att man har access till en vacker marin miljö och har möjlighet att få en båtplats med gångavstånd hemifrån?. I Ernemar så har många sina båtar i den skyddade småbåtshamnen. Det finns plats för fler båtar i hamnen vilket också gör att det behöver finnas mer plats för båtförvaring på vintern. Vid mötet, den 16 maj 2023, i stadshuset så nämnde kommundirektören att det finns andra områden i närheten av Ernemar som kommer att etableras och som kan påverka utvecklingen i Ernemar.”

”Viktigt”

”Det är viktigt att denna information publiceras genast så att alla invånare kan få en helhetsbild av vad som är planerat för hela området runt Oskarshamns hamn och inlopp. Uttrycket ersättningsytor användes flera gånger under mötet som en kompensation för att bollhallarna behöver mer mark och som kommer att tas från den marina verksamheten. Uttrycket ersättningsyta betyder status quo vilket innebär att kommunen inte räknar med att varken Oskarshamns båtliv eller bollspel kommer att utvecklas framöver.”

”Annars finns det nog ingen anledning att trycka ihop flera utövare på en begränsad yta utan möjlighet till expansion i framtiden. Kommundirektören sa även att det kan vara viktigt att ha en fotbollsklubb i området så att det inte är långt att åka för ungdomarna när de ska spela fotboll. Har en studie utförts för att veta var spelarna bor? Hur många av ungdomarna är tjejer? Har tjejerna möjlighet att spela fotboll för Oskarshamns AIK eller gäller påståendet endast för ungdomskillar? Hur långt får tjejerna i området åka för att spela fotboll ifall detta är en oro hos kommunen? Gäller denna oro andra sporter och aktiviteter också? Ifall tjejer får möjlighet att spela fotboll för Oskarshamns AIK i framtiden så kan statistiskt utövarantalet öka med 40% (generellt baserat på hur många tjejer och pojkar som spelar fotboll i Sverige). Frågan är då om det finns plats för fotbollsklubben att växa i Ernemar ifall man måste samsas om den begränsade ytan i Ernemar med andra bollsporter och båtlivet.”

”Utrymme att växa i”

”Ifall Oskarshamns AIK samtidigt satsar på att få flera killar att spela så blir problemet än mer trängande. En summering är att det är lättare att flytta på spelplaner än att flytta på havet, stränder och småbåtshamn. Vi måste våga värna om vackra Ernemar så att även nästa generation kan ta del av denna fantastiska skärgårdsmiljö som Oskarshamn erbjuder.”

”Mitt förslag är att flytta fotbollen i Ernemar till en mer lämpad plats så att det finns utrymme att växa i framtiden och där man kan skapa ett attraktivt och modernt bollcenter. Använd det nuvarande fotbollsområdet till att utveckla en innovativ och attraktiv marin miljö som vi alla kan ta del av och vara stolta över. Med förhoppning att kommunen tar ett större perspektiv och värdesätter vackra Ernemar”, skriver personen i fråga.

Arkivfoto: Pierre Stjernfeldt (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS