Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

FÖRSLAGET: Medborgarlön på 15 000 kronor i månaden efter skatt till alla svenska medborgare

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

INSÄNDARE

Jag tycker att det är dags för makthavarna i Sverige att rösta igenom en medborgarlön.

Mitt förslag är att alla svenska medborgare får en medborgarlön på på cirka 15 000 kronor, per månad, efter skatt, utan krav på motprestation.

”Tänker bland annat på Cornelis Vreeswijks låt Somliga går i trasiga skor”

N Dacke

Tänker bland annat på Cornelis Vreeswijks låt “Somliga går i trasiga skor”.

Den handlar om sociala ojämlikheter och ekonomisk utsatthet.

Låten lyfter fram hur vissa människor kämpar för att få livet att gå ihop, medan andra har det betydligt lättare.

Mer jämlikt samhälle

Medborgarlön är ett förslag som syftar till att minska just dessa sociala ojämlikheter genom att ge alla medborgare en grundläggande ekonomisk trygghet. Medborgarlön skulle kunna hjälpa de människor som “går i trasiga skor” att få en mer stabil ekonomisk grund att stå på.

Medborgarlön är ett sätt att adressera de problem som Cornelis Vreeswijk sjunger om i sin låt. Det är ett sätt att sträva efter ett jämlikare samhälle, där alla har möjlighet att leva ett värdigt liv, oavsett ekonomisk utgångspunkt.

Här är några argument till stöd för denna idé:

 1. Ekonomisk trygghet: Medborgarlön skulle ge alla medborgare en grundläggande ekonomisk trygghet. Detta skulle minska stress och oro över att klara av de grundläggande levnadskostnaderna.
 2. Stimulera innovation och entreprenörskap: Med en garanterad inkomst skulle människor ha mer frihet att utforska nya idéer, starta egna företag och ta risker som de kanske inte skulle ha råd med annars.
 3. Bekämpa fattigdom: Medborgarlön skulle vara ett effektivt verktyg för att bekämpa fattigdom och ekonomisk ojämlikhet.
 4. Förenkla välfärdssystemet: Medborgarlön skulle kunna ersätta en rad olika bidrag och stöd, vilket skulle förenkla byråkratin och göra systemet mer effektivt.
 5. Arbetsmarknadsflexibilitet: Medborgarlön skulle ge människor möjlighet att arbeta färre timmar, vilket skulle kunna leda till en mer balanserad arbetsmarknad och bättre arbetsvillkor.

Finns i andra länder

Finansieringen av en medborgarlön skulle kunna ske på flera olika sätt. Här är några möjliga metoder:

 1. Omstrukturering av befintliga bidrag: En stor del av finansieringen skulle kunna täckas av dagens existerande bidrag och administrationen runt dem. Detta skulle innebära att vissa nuvarande bidrag och stöd tas bort och ersätts av medborgarlönen.
 2. Införande av nya skatter: Fler inkomstkällor kan till exempel vara finansiella skatter, momsplikt på företag (såsom det idag är på privatpersoner), konsumtionsskatt och att återinföra förmögenhetsskatten.
 3. Användning av naturresurser: I vissa fall har intäkter från naturresurser använts för att finansiera en form av medborgarlön. Till exempel betalar delstaten Alaska i USA ut ett belopp varje år till varje medborgare, finansierat av intäkter från delstatens olje- och gasutvinning.

Det finns några länder som har infört någon form av medborgarlön eller basinkomst:

 1. Finland: I Finland lanserades medborgarlön för en utvald grupp vid årsskiftet. 2 000 personer, som i höstas var arbetslösa, får nu 560 euro (drygt 5 300 kronor) från staten varje månad oavsett om de skaffar sig ett jobb eller inte.
 2. Nederländerna: Staden Utrecht i Nederländerna lanserade också medborgarlön i januari.
 3. Italien: Italien har också infört någon form av medborgarlön.
 4. Kanada: I Kanada ska flera städer prova basinkomst i år för att minska arbetslösheten. Dessutom har den kanadensiska provinsen Ontario tidigare haft ett liknande system.
 5. USA: Villkorslösa utbetalningar till alla medborgare har förekommit i USA under covidpandemin 2020-21. Dessutom har delstaten Alaska ett system där intäkter från delstatens olje- och gasutvinning delas ut till alla medborgare.

N Dacke

Foto: Riksbanken

+1
18
+1
4
+1
1
+1
6
+1
2
+1
0
+1
21

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS