Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Förslaget: Publikkapaciteten i Be-Ge Hockey Center utökas med tio åskådare

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

  • Ny arena med en publikkapacitet på 4 500 åskådare.
  • Upprustning av den befintliga arenan med en publikkapacitet som utökas med tio (!) platser – från 3 275 till 3 285.

De två alternativen ställs mot varandra i januari, då de styrande politikerna i Oskarshamns kommun ska ta ett inriktningsbeslut i arenafrågan.

På fredagen blev upprustningsutredningen offentlig. Det handlar om ett ombyggt och tillbyggt Be-Ge Hockey Center – plus en träningshall på parkeringen där Jysk låg tidigare – för sammanlagt 136,3 miljoner kronor (budgettaket ligger på 137 miljoner).

Be-Ge Hockey Center. Foto: Pierre Stjernfeldt

Rapporten – som har tagits fram av en projektgrupp där GHAB Arkitekter & Ingenjörer AB har haft huvudansvaret i arbetet tillsammans med kommunrepresentanter – presenterades på en pressträff med bildningsnämnden på fredagen.

Rapportmakarna har inte tittat på frågan om utökad publikkapacitet.

“Några beslut har inte tagits”

ANTON SEJNEHED (S), ORDFÖRANDE I BILDNINGSNÄMNDEN

De har i stället kikat på kommersiella ytor, träningsytor och omklädningsrum – samt allmän service, som toaletter.

– Det är en gedigen utredning som visar vad man kan göra – men några beslut har inte tagits, betonar bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S).

Anton Sejnehed (S). Foto: Peter A Rosén

Bildningsnämnden har inte hanterat frågan om att eventuellt bygga en helt ny arena. Det ärendet ligger på kommunstyrelsens bord.

Helhetsutredningen, som leds av den tidigare kommundirektören Rolf Persson, kommer att presenteras för kommunstyrelsen den 14 december. Ombyggnads- och tillbyggnadsförslaget är en del av den stora utredningen.

Det avgörande beslutet tas först av kommunstyrelsepolitikerna – och avslutningsvis av fullmäktigeledamöterna.

Daniel Stenberg, som är fritidschef i Oskarshamns kommun, säger så här om tillbyggnads- och ombyggnadsutredningen:

– Den stora utmaningen för oss i arbetsgruppen var att förhålla oss till totalsumman på 137 miljoner kronor (budgettaket). Detta ska inte jämföras med en nybyggd arena.

“Att vi behöver ytterligare en isyta i kommunen är något som har diskuterats under många år”

DANIEL STENBERG, FRITIDSCHEF I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Vi inledde med att göra en ny behovsanalys – där vi tog reda på vad klubben (IK Oskarshamn) behöver. Det har varit väldigt intensiva månader – men jag tycker ändå att vi har lyckats bra med utredningen. Mycket av vårt fokus har lagts på träningsishallen. Att vi behöver ytterligare en isyta i kommunen är något som har diskuterats under många år. Den är främst till för breddishockeyn. Nu har vi också en växande hockeyverksamhet på dam- och flicksidan. Det är jätteroligt. Men vi har även curling- och bandyverksamhet.

“Bra träningshall”

– Vi tycker att vi har fått till en bra träningsishall. Det är bra och tilltagna omklädningsrum samt lite publikplatser och bra förråd. Det finns ett litet kafé också, säger Daniel Stenberg, som berättar att träningshallen kostar omkring 74 miljoner kronor i det aktuella förslaget.

Platsen (parkeringen där Jysk låg tidigare) är optimal för ändamålet, konstaterar Daniel Stenberg.

– Detaljplanen är förberedd för detta – och vi får in byggnaden inom gällande detaljplan, vilket är positivt.

– Inne i Be-Ge Hockey Center har vi fått göra prioriteringar för att kunna hålla oss inom totalsumman (137 miljoner kronor). Vårt fokus ligger på en betydligt bättre entré. Det rör sig om en mer tilltagen glasad fasad ut mot parkeringen. Vi har också lagt mycket fokus på kommersiella ytor. Då menar vi servering, restaurang och konferensmöjligheter.

“Det blir en del trånga flaskhalsar när det är fullsatt”

DANIEL STENBERG

– Vi har också lagt fokus på arbetsmiljö – och då menar vi både för IK Oskarshamns spelare, tv-produktionsanställda och kommunens driftpersonal. Det har också varit viktigt att försöka förbättra logistiken. Där har vi utmaningarna i nuvarande Be-Ge Hockey Center. Det blir en del trånga flaskhalsar när det är fullsatt.

– Vi har lyckats tillskapa ett nytt plan på östra långsidan – plan tre, som vi kallar det. Det gör att man kan ta sig från huvudentrén, via trapphus, upp till plan tre, till en serveringsyta – men också bort till restaurangsidan på södra kortsidan. Nu tvingas man gå genom hela hallen. Då kan det bli trångt.

“Bristvara”

– Toaletter är också en bristvara i den nuvarande hallen. Vi landar in i en totalpeng på strax under 137 miljoner kronor. Vi kan inte få med alla delar i ett ombygge. Vi har varit tvungna att göra prioriteringar.

Rapportmakarna har även tittat på driftkostnaderna.

– Enligt räkneexemplen som vi använder så höjs de skattefinansierade kostnaderna – från nuvarande sex miljoner kronor till ungefär 14 miljoner kronor, som måste finansieras.

Om ni bygger en träningshall på gamla Jysk-området, så tappar ni en parkeringsplats. Det kommer att bli parkeringskaos i samband med IKO:s matcher…

– När det kommer till parkeringar och infrastruktur, så är det en av delrapporterna som finns i den totala utredningen som kommer senare. Då har man kollat på infrastrukturen, med parkeringar och sådant, för både ett nybyggt alternativ och ett ombyggt alternativ. Det finns inte med i vår rapport, säger Anton Sejnehed.

IKO är i behov av utökad publikkapacitet för att kunna överleva i SHL på sikt. Men publikkapaciteten förblir i det närmaste oförändrad i ombyggnads- och tillbyggnadsförslaget.

– 3 285 i stället för 3 275. Det är en ökning på tio personer, konstaterar Anton Sejnehed.

“Plus på tio platser”

– På grund av att vi bygger ut för medierna, så tappar vi en del platser på östra långsidan – men befintliga loger, på södra kortsidan, rivs i det här förslaget. I stället blir det en glasad vägg, så att man känner att man är en del av arenarummet när man sitter i restaurangen. Framför den glasade väggen finns det en liten hylla med ett 30-tal platser som tillskapas. Så sammanfattningsvis blir det ett plus på tio platser, faktiskt, säger Daniel Stenberg.

Han berättar att rapportmakarna har funderat kring IKO:s behov av utökad publikkapacitet.

“Därför valde vi att inte ens gå vidare och titta på det”

DANIEL STENBERG

– Det var ett jätteviktigt vägval vi tog i början. Det finns en möjlighet om man vill utöka publikkapaciteten – men då hade vi behövt riva hela södra kortsidan (omklädningsrum i botten, restaurang och kansli i mitten och på tredje planet finns teknikutrymme). Hade vi rivit hela den ytan, så hade vi tillskapat en ny kortsida, som liknar den andra kortsidan. Då hade vi kanske fått in 800 personer till – och landat runt 4 000 totalt. Men då hade vi inte klarat budgettaket på långa vägar, säger Daniel Stenberg.

– Därför valde vi att inte ens gå vidare och titta på det.

Här är om- och tillbyggnadsförslaget, med tre tillbyggnadsytor samt ombyggnadsytor:

  • Huvudentrén, tillbyggnad. Befintligt skärmtak utökas. Det tillskapas en souvenirshop samtidigt som entrén får ett generellt ansiktslyft där fläktrummet som är placerat på dagens skärmtak byggs in och nya exponeringsytor för skyltar tillskapas.
  • Västra skeppet, tillbyggnad (långsidan mot fotbollsplanen). På plan ett tillskapas två nya omklädningsrum med förråd. På plan två tillskapas nya ytor för IKO:s kansliverksamhet. På plan 3 tillskapas serveringsytor med koppling mot arenarummet både vad gäller passage och glasytor. För att logistiken mellan våningarna ska fungera så rivs det befintliga trapphuset inklusive hiss för att ge plats åt ett nytt trapphus med ny hiss. Det nya trapphuset är även större, för att möjliggöra ett bättre flöde mellan de olika planen.
  • Annexet, tillbyggnad. Över befintliga omklädningsrum som i dag i första hand används för fotboll/bandy tillskapas ett nytt våningsplan med utrymmen för omklädningsrum och personalrum för fritidskontorets personal.
  • Östra långsidan, plan ett, ombyggnad. Innanför entrén avvecklas en kiosk för att tillskapa fler toaletter, samtidigt byggs befintlig gymyta om till kiosk.
  • Södra kortsidan, plan ett, ombyggnad. Inom befintliga ytor på plan ett görs ombyggnader för att tillskapa förrådsyta, ett mindre ledarrum samt ett nytt omklädningsrum avsett för dam/flicklag. På plan två utökas storköket rejält. Vidare rivs logerna och ersätts med serveringsytor för sittande publik.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS