Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Förslaget: Så skulle man kunna få i gång verksamhet på Fredriksbergs herrgård igen

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Marko Raiskio, Jan Johansson och Anders Svensson – som är partipolitiskt obundna ledamöter i fullmäktigeförsamlingen i Oskarshamns kommun – vill att kommunen ska inleda förhandlingar med Kungliga Vitterhetsakademien om det visar sig att akademien är intresserad av att förvalta och driva Fredriksbergs herrgård i Oskarshamn.

Trion skriver om detta i en fullmäktigemotion.

”Det är inga överord att säga att Fredriksbergs herrgård för tillfället ligger i träda och har så gjort sedan flera år tillbaka. Denna pampiga kulturbyggnad borde komma i bättre dager. De husfruar som huserat på herrgården bedrev en mycket omfattande verksamhet där, som uppskattades av både kommuninvånarna och turister. Viskvällar med kända svenska artister, marknader av olika slag, midsommarfirande, utställningar, julbord, konferenser, pubkvällar och underhållning i stallet, ja, detta är bara ett urval på evenemang som arrangerats. Försök görs för att få i gång herrgården som förr, men hittills har inget hänt. Kanske det borde komma in en ny aktör med nya idéer och nytänkande.”

”Kungliga Vitterhetsakademien skulle kunna vara en sådan aktör. Vitterhetsakademien finns redan i dag i vår kommun, som förvaltare av Stensjö by. Förutom Stensjö by förvaltar Vitterhetsakademien Rettigska huset i Stockholm, Stjernsunds slott i Närke, Skånelaholms slott i Uppland samt Borgs by på Öland”, skriver trion.

Jan Johansson, Anders Svensson och Marko Raiskio, politiskt obundna ledamöter i fullmäktigeförsamlingen i Oskarshamns kommun
Jan Johansson, Anders Svensson och Marko Raiskio, politiskt obundna ledamöter i fullmäktigeförsamlingen i Oskarshamns kommun. Foto: Privat

Arkivfoto: Peter A Rosén (överst)

+1
12
+1
1
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0
+1
4

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS