Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Första maj: LO kräver att regeringen stöttar hushållen i den ekonomiska krisen

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

LO är kritiska mot regeringen och kräver att de agerar för att stötta hushållen i den ekonomiska krisen. Det framgår av ett pressmeddelande från LO-fackens ordförande Susanna Gideonsson som talar i Skellefteå på första maj.

På första maj kräver LO att regeringen agerar för att stötta hushållen i den ekonomiska krisen. LO föreslår bland annat permanent höjt barnbidrag med 450 kronor och mer pengar till välfärden.

– Sverige har inte råd med denna sovande regering. Istället för att hitta lösningar på de ekonomiska problem miljontals familjer har försöker de rikta uppmärksamheten mot påhittade konflikter och låtsasdebatter, säger Susanna Gideonsson, LO:s ordförande.

Reform för barn och unga

LO kräver på första maj en tillfällig nedsättning av kostnaderna för förskola och fritids samt en permanent höjning på 450 kronor för barn- och studiebidraget. Reformen skulle innebära en lättnad på 1 000 kronor per barn.

– En ordentlig matkasse till familjerna, en politik som skulle märkas på allvar, i stället för Elisabeth Svantessons fräcka uttalanden om att hålla ut, säger Susanna Gideonsson.

– Maten har blivit 15 procent* dyrare och regeringen rycker på axlarna. Den enda ekonomiska politik vi sett är skattesänkningar för de med de högsta inkomsterna, säger Susanna Gideonsson.

Välfärden svälts ut

LO uttrycker också farhågor för en försämrad välfärd när kommuner och regioner inte får de tillskott de desperat behöver.

– Regeringen sover och kommer bara med gammal skåpmat som nya jobbskatteavdrag. Skattesänkningar som åter kommer gynna höginkomsttagare mest. Samtidigt som välfärden svälts ut. Färre lärare, sämre service i sjukvården, längre köer. Det här är inte en framgångsväg för Sverige, säger Susanna Gideonsson.

*Redaktionens anmärkning: Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker har stigit med över 20 procent det senaste året. Källa: SCB:s Konsumentprisindex (KPI),15 mars 2023.

Foto: Christian Mård

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS