Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

FÖRSTA MAJ: Magdalena Andersson (S) vill se sommarlovsaktiviteter med lunch för barn

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

”Sverige står inför en sommar som riskerar att bli den fattigaste och tuffaste på mycket länge, med den högsta inflationen på 30 år. Hushållen plågas av höjda matpriser, stigande elräkningar, höga hyror och räntor. När föräldrarna har svårt att få ekonomin att gå ihop och kommunerna tvingas skära ned blir det barnen som får betala för krisen. Vi socialdemokrater vill därför satsa 700 miljoner kronor på sommarlovsaktiviteter med lunch runt om i hela Sverige.”

Det skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande på Första maj där det även framgår att förslaget är en del av partiets vårbudget.

Var tredje ensamstående förälder som tjänar under 35 000 kr har inte råd att köpa näringsriktig mat till sina barn. Barn äter mer i skolbespisningen på fredagar inför helgen, eftersom pengarna inte räcker till hemma. Köerna till stöd- och hjälpcentrum ringlar allt längre, när fler behöver stöd för att få ihop middagen eller matkassen.

Meningsfull sommar

Enligt Socialdemokraterna står vi inför en sommar som riskerar att bli den fattigaste och tuffaste på mycket länge och ett sommarlov där klyftor och utanförskapet växer än mer.

– Varje barn som tvingas växa upp i fattigdom utan möjlighet till näringsriktig mat är ett samhällsmisslyckande. Alla barn har rätt till en trygg och meningsfull sommar. Den här sommaren får inte bli en rekryteringsfest för de kriminella gängen, säger Magdalena Andersson (S).

700 miljoner i vårbudgeten

Socialdemokraterna vill se en nolltolerans mot hungriga barn och presenterar därför i dag ett förslag om sommarlovsaktivitet med lunch. I partiets vårbudget skjuter vi till 700 miljoner kronor för att kommunerna i egen regi, eller i samarbete med exempelvis idrottsföreningar, ska kunna arrangera meningsfulla aktiviteter riktade till barn och unga i skolålder, där lunch ingår. Stödet ska gå till hela landet, men vara särskilt viktat mot de kommuner som har stora socioekonomiska utmaningar.

– Det kan handla om fotbollsträningar eller dansklasser för de yngre barnen. Om lässtund på biblioteket eller skogsäventyr med scouterna. Och för de lite äldre, exempelvis praktik på ett lokalt företag. Kravet är att det i samband med aktiviteten ska serveras lunch, säger Magdalena Andersson.

Foto: Socialdemokraterna

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS