Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Förtroendet för partiledaren Magdalena Andersson (S) rasar i ny mätning

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Förtrodendet för Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson har under en längre tid haft snudd på rekordhöga förtroendesiffror. Nu rasar förtroendet enligt en ny mätning från Verian.

Efter riksdagsvalet 2022 låg Magdalena Anderssons (S) förtroendestöd på omkring 60 procent i flera mätningar. Sedan dess har förtroendet rasat rejält. Enligt den senaste mätningen från Verian har Socialdemokraternas partiledare tappat sex procentenheter sedan förra mätningen. Sedan riksdagsvalet 2022 rör det sig om en nedgång på nästan 20 procentenheter.

Orsaker till raset

Samtidigt visar mätningen att förtroendet för statsminister Ulf Kristersson (M) ökar och han närmar sig nu Magdalena Andersson (S) som fortfarande har högst förtroende av alla partiledare. Verian pekar ut två primära orsaker till oppositionsledarens ras i förtroendemätningen.

”Det har varit en lång period som präglats av diskussionen runt riksdagsledamoten Jamal El-Haj, som nyligen nådde sin kulmen i och med att han petades och blev politisk vilde. Nyss kom dessutom en intervju i Dagens Nyheter som orsakade en omfattande debatt om Anderssons uttalanden om debattören Henrik Jönsson”, säger Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian, i en intervju med Expressen.

Förtroendemätning

Här är Verians mätning för februari 2024 jämfört med november 2023. Andelen väljare som uppger att de har ett ganska eller mycket stort förtroende för partiledarna:

  • Magdalena Andersson (S): 42 procent (-6)
  • Ulf Kristersson (M): 35 procent (+5)
  • Jimmie Åkesson (SD): 29 procent (-1)
  • Ebba Busch (KD): 20 procent (0)
  • Nooshi Dadgostar (V): 17 procent (-2)
  • Johan Pehrson (L): 11 procent (0)
  • Muharrem Demirok (C): 5 procent (+1)
  • Daniel Helldén (MP): 4 procent (+1)

Foto: Mathias Hansson, Socialdemokraterna

+1
12
+1
1
+1
1
+1
9
+1
1
+1
2
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS