Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Fråga till juristen: Kan jag be en släkting köpa bilen i mitt ställe?

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

FRÅGA JURISTEN

Varje vecka svarar juristen Julia Engström på Ludvig & Co i Oskarshamn/Mönsterås på läsarnas juridiska frågor. Har du en fråga? Välkommen att mejla den till Julia! Du hittar hennes mejladress längst ner.

Jag har tänkt köpa en bil på annan ort än den där jag bor. Jag har en släkting som bor där som ställer upp och åker dit och köper bilen i mitt ställe. Vad bör jag tänka på? Behöver han en skriftlig fullmakt från mig eller räcker det att han muntligen ges rätt att köpa den? Säljaren vet om att jag skickar en annan i mitt ställe.

Tack för din fråga!

Det finns ingen lag som säger att du måste vara på plats när du köper bilen eller att du måste lämna en skriftlig fullmakt till den som skall företräda dig. Om du ska låta någon företräda dig är det klokt att inte bara ha en skriftlig fullmakt utan även reglera fullmaktsförhållandet i en skriftlig handling. Det blir fullmaktshavarens uppgift att undersöka bilen. Fel som denne borde ha upptäckt kan inte åberopas som fel av dig när du får bilen.

Om A ger fullmakt till C att företräda A vid köp från B ser kedjan ut som följer: A à C à B. Efter köpet svarar inte B för sådant som hade kunnat upptäckas vid undersökning (om inte B lovat att den aktuella bristen inte förelåg). Den A kan hålla ansvarig är C, fullmaktshavaren. Det är därför lämpligt att A och C skriftligen har kommit överens om villkoren för fullmaktsförhållandet, inte minst för att C ska förstå vad det innebär.

Fel som inte hade kunnat upptäckas eller förekomsten av brister trots B:s löfte om att bristerna inte förelåg kan A fortfarande göra gällande mot B. Även B har intresse av att det finns något skrivet mellan A och C som styrker C:s rätt att köpa bilen åt A.

Eventuella instruktioner avseende priset som A givit till C vid sidan om det skriftliga gäller mellan A och C, dock inte i förhållande till B. B kan i god tro sälja bilen till ett pris som inte överensstämmer med givna instruktioner från A till C. A är bunden, B också. A kan sedan kräva C på ersättning för prisskillnaden.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS