Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Frukostträff om näringslivets framtida kompetensförsörjning

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

NÄRINGSLIV

Oskarshamns breda och starka näringsliv behöver säkra sin framtida kompetensförsörjning och har samtidigt en enorm potential att erbjuda intressanta ex-jobb till studenter.

Ett sätt att attrahera framtida arbetskraft är att skapa intresse för våra företag hos studenter redan under universitetstiden. Oskarshamns näringsliv har gott om möjligheter att formulera spännande problemställningar för studenter och på så sätt både skapa uppmärksamhet och intresse för Oskarshamn, och dessutom få värdefull hjälp med ett nytt perspektiv på en utmaning eller ett problem i verksamheten. Kanske rentav få en värdefull start på en framtida anställning.

Innovativa lösningar

Nova Utbildning, FoU & Affärsutveckling och Attraktiva Oskarshamn arbetar med att få fler i näringslivet att nyttja denna möjlighet och bjöd i onsdags in till frukostträff för att ta del av information och erfarenheter från universitet, studenter och företag.

KTH, Linköpings universitet och Linnéuniversitet fanns på plats och berättade om vilka olika möjligheter som finns och hur viktigt det är för både studenter och universitet att ha nära kontakter med näringslivet.

– Det är roligt för oss på högskolan att kunna knyta kontakt med intresserade företag som erbjuder våra studenter möjlighet att tillämpa sin kunskap på verkliga problem. Det blir ett mervärde både för företaget och studenten och leder ofta till riktigt bra och innovativa lösningar, säger Björn Laumert professor i energiteknik vid KTH och föreståndare för Centrum för ny energiteknik (CNETO).

Erfarenheter av studenter

Byggebo och Oskarshamns Energi berättade om sina erfarenheter av studenter från KTH som bland annat har tittat på placering av solceller, lösningar för laddinfrastruktur och energioptimering i bostadsbestånd.

Scania var också på plats tillsammans med studenter som just nu gör sina examensarbeten på Scania och de fick ge syn på betydelsen av att jobba nära näringslivet under utbildningstiden.

Utmärkt sätt att komma igång

Vid mötet framkom att det inte behöver vara så komplicerat att ta emot en student, att det är värdefullt för både de mindre och de större företagen och att det absolut är värt insatsen.

– Ett examensarbete kan vara ett utmärkt sätt att komma igång med utvecklingsfrågor som företaget vill titta närmare på i men inte har kunskap och tid för att göra själva, säger Jöns Wahlström VD på Oskarshamns Energi.

Just nu pågår ett antal examenarbeten i Oskarshamn med studenter från KTH och i juni kommer studenterna att redovisa sina examensarbeten på plats på Nova i Oskarshamn tillsammans med handledare från företag och KTH.

Björn Laumert professor i energiteknik vid KTH och föreståndare för Centrum för ny energiteknik (CNETO). Foto: KTH.

Foto: Scania CV AB, Emma Karsheimer, Communication Officer, Scania CV AB (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS