Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

FULLMÄKTIGES ORDFÖRANDE I MÖNSTERÅS KOMMUN: “Ukrainas sak är vår”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

MÖNSTERÅS

Under måndagskvällen var fullmäktigeförsamlingen i Mönsterås kommun tydlig med sitt stöd för Ukraina.

Fullmäktiges ordförande Jens Robertsson (C) höll ett mycket bra anförande på sammanträdet som hölls på Hotell Munken.

– 75 mil nordväst om Mönsterås ligger Åre. En del av er var kanske där och åkte skidor under sportlovet. Om vi vänder blicken söderut – ungefär lika långt, 75 mil i sydöstlig riktning, så befinner man sig i Ukraina. Ett europeiskt land där det pågår ett krig.

“Det är ett hänsynslöst anfallskrig”

JENS ROBERTSSON (C), ORDFÖRANDE I KOMMUNFULLMÄKTIGE I MÖNSTERÅS KOMMUN

– Vi har under den senaste veckan fått lära oss namn på områden och städer som vi knappt kände till tidigare – Donbas-området, Luhansk, Dontesk och städer som Lviv och Charkiv. Ryssland kallar inte ens det här kriget för ett krig – utan för en begränsad militär operation, enbart riktad mot militära mål. Det är ändå uppenbart för alla att det är civilbefolkningen, och framför allt barnen, som drabbas hårdast, precis som i andra krig.

– När vi ser bilder och filmer som kommer från de drabbade områdena, så är det tydligt att det verkligen inte bara är militära anläggningar och installationer som är måltavlor. I Ukraina pågår det just nu ett krig på flera plan – det är ett hänsynslöst anfallskrig. Parallellt med detta pågår det också ett fruktansvärt propagandakrig och ett psykologiskt krig. Och ett cyberkrig samt ett omfattande ekonomiskt krig.

I dag finns det ingen som kan överblicka följderna eller konsekvenserna av det som nu pågår i Ukraina, konstaterade Jens Robertsson.

“Det kommer att finnas ett Europa före och efter Ukraina-kriget”

– Men det kommer att finnas ett Europa före och efter Ukraina-kriget. Det som händer nu är ett riktat angrepp på vårt demokratiska samhälle. Vår europeiska demokratiska värdegrund står under en ofantligt hård attack från en maktfullkomlig rysk president som fullständigt saknar verklighetsförankring.

“Det är inte bara ett angrepp på Ukraina – det är ett angrepp på hela Västeuropa”

– Det här är inte bara ett angrepp på Ukraina – det är ett angrepp på hela Västeuropa. Och därmed också ett angrepp på dig och på mig. Att försvara demokratin handlar inte bara om att försvara rätten att få genomföra fria och oberoende val. Det handlar också om att försvara rätten för varje stat att få vara suverän och att få fatta sina egna beslut. Det handlar också om rätten för varje individ att fritt få välja eller välja bort.

– Det handlar om rätten att få information och nyheter från oberoende medier. Det handlar om rätten att få utöva sin religion, det handlar om rätten att fritt få välja sin partner och älska vem man vill. Hundratusentals ukrainare är nu på flykt för sina liv – för att undkomma krigets fasor. FN:s flyktingorgan UNHCR beräknar att omkring fem miljoner människor kommer att fly från Ukraina.

Det är, i sådana fall, den största flyktingströmmen i Europa sedan andra världskrigets dagar, fastslog Jens Robertsson.

“Vår främsta uppgift som kommun måste vara att hjälpa och ta emot flyende människor från den katastrof som pågår”

– EU-länderna sluter sig nu samman mer än någonsin. Vi står fullt enade för att samordna stöd, hjälp och sanktioner. Vi kan alla som enskilda människor och EU-medborgare bidra på vårt eget sätt – vi kan bidra med ekonomisk hjälp och vi kan visa vår solidaritet gentemot Ukrainas befolkning.

– Men vad kan Mönsterås kommun göra i det här läget? Vår främsta uppgift som kommun måste vara att hjälpa och ta emot flyende människor från den katastrof som pågår. Det finns ingen som frivilligt flyr från sitt land, från sin hembygd eller från sina vänner eller från sina släktingar.

“Jag vet att vi klarar detta tillsammans”

– Därför måste vi som kommun, en liten kommun i Kalmar län som inte har speciellt långt till Ukraina, finnas här med öppna armar och ett stort hjärta och ta emot de människor som eventuellt hamnar i vår kommun. Jag vet att vi klarar detta tillsammans. För vi har klarat kriser förr. Vi klarade en flyktingkris 2015 – och vi har klarat en pandemi tillsammans. Och vi kommer att klara det den här gången också. Tillsammans och i enighet över partigränserna står vi starka i Mönsterås kommun. Ukrainas sak är också vår, sa Jens Robertsson, som fick rungande applåder.

Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS