Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Fyra av tio företag saknar en hållbarhetsstrategi

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

NÄRINGSLIV

Trots nya rapporteringsdirektiv från EU om hållbarhet har färre än hälften av de svenska företagen, 42 procent, satt upp specifika mål eller strategier för sitt hållbarhetsarbete. Det visar en undersökning som ManpowerGroup har genomfört. En av de främsta orsakerna är brist på kompetens.

– Ett aktivt hållbarhetsarbete har till stor del blivit en hygienfaktor. Trots det befinner sig många företag fortfarande i början av sitt hållbarhetsarbete. De vill ta ett större samhällsansvar, men har en lång väg att gå för att göra hållbarhet till en del av sin affärsstrategi. En av de viktigaste faktorerna är att få rätt kompetens på plats, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup i ett pressmeddelande.

Rapporteringskraven ökar på EU-nivå

Vid årsskiftet trädde EU:s nya direktiv om hållbarhetsrapportering (CSRD) i kraft, vilket innebär att kraven på hållbarhetsrapportering ökar. Från och med nästa år kommer ännu fler företag behöva rapportera i enlighet med en gemensam EU-standard om hur deras verksamhet påverkar i hållbarhetsfrågor.

Redan i dag behöver många svenska företag lämna information om hur deras verksamhet påverkar klimat, miljö och sociala frågor enligt årsredovisningslagen, men nu ökar alltså rapporteringskraven på EU-nivå.

En tredjedel har inte börjat

Samtidigt visar en undersökning som ManpowerGroup har genomfört att bara 42 procent av 770 tillfrågade svenska arbetsgivare har en ESG-strategi med tydliga mål. Det är i linje med hur det ser ut internationellt (44 procent).

En tredjedel av företagen, 33 procent, är i startgroparna med att arbeta med ESG, men har ännu inte börjat. 11 procent svarade att de inte har för avsikt att ta fram någon ESG-strategi eller mål, medan 13 procent inte vet.

Brist på kompetens

Ett av de största hindren för företagens hållbarhetsarbete är bristen på kompetens. Bara 5 procent uppger att de redan har den talang de behöver för att uppnå sin strategi. Omkring fyra av tio verksamheter planerar att anställa medarbetare för att hantera frågor inom miljö, socialt ansvar och styrning.

– Nu är det hög tid att fler företag sätter relevanta ESG-mål, börjar arbeta systematiskt med hållbarhet och visar att de tar ansvar för både samhället och miljön. Avsaknad av en tydlig hållbarhetsstrategi påverkar verksamheten negativt på många sätt, även när det gäller att attrahera de bästa talangerna på längre sikt, säger Mikael Jansson.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS