Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

”Gemenskapen slår allt”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Oskarshamns Bowlingklubb har siktet inställt på att gå upp i division 1 igen.

Just nu lutar det dock åt en degradering till trean istället.

Men hemvändaren Andreas Einarsson – och de andra i OBK – har inte gett upp hoppet om att kunna säkra division 2-kontraktet.

Oskarshamns-Nytt besöker bowlinghallen i Oscarsgymnasiet lördagen den 25 januari. OBK:s a-lag har precis förlorat seriematchen hemma mot BK Flax med 6–14 (kägelpoäng: 6180–6287). Efter 14 avverkade omgångar (21 totalt) är Oskarshamnslaget nästjumbo i division 2 Östra Götaland, grupp A. I nästa omgång, som avgörs lördagen den 15 februari, väntar jumbolaget Vimmerby BK F på bortagolvet. De två sista lagen i gruppen blir direktdegraderade. OBK har sju poäng upp till säker mark.

– Ja, det ser ut att bli trean nästa säsong, säger den 43-årige oskarshamnaren Andreas Einarsson, som återvände till OBK hösten 2018.

42-årige Jimmie Sjöberg, som driver bowlinghallen, är mer optimistisk.

– Tre vinster, så är vi nästan ifatt, säger han.

Många minns säkert OBK:s framgångsrika period för sisådär tio år sedan. Klubben lirade i ettan och var nära att ta sig till allsvenskan (näst högsta serien) via kvalspel. Stans vassaste bowlingspelare, Jimmie Sjöberg, var det stora ankaret. Efter succéåren tappade OBK en del spelare, vilket förklarar varför klubben åkte ur ettan. 

Även om det skulle bli division 3-spel kommande säsong, så ser OBK ut att gå mot ljusare tider. Andreas Einarsson är på väg mot storformen och Jimmie Sjöberg hoppas kunna göra comeback i höst efter en längre tids axelskada.

Då får vi se om han alltjämt är Oskarshamns bästa bowlingspelare. Andreas Einarssons målsättning är att utmana honom om den titeln.

– Ja, jag siktar på att bli bäst i stan – men hittills har jag spelat dåligt tyvärr. Det är först nu som jag börjar komma igång igen. När jag gjorde comeback i september 2018, så hade jag haft ett uppehåll på åtta år, säger Andreas Einarsson, som tangerade sitt personbästa (289 poäng över fyra serier) i förlustmatchen mot BK Flax.

– Det känns lite surt att jag inte lyckades slå mitt personbästa nu. Hade jag slagit en strike i sista så…

– 289-serien är jag ändå nöjd med – mitt spel i övrigt var dock under all kritik. Men så är det ibland.

Andreas Einarsson berättar att han har spelat bowling sedan han var 11 år.

– Det är sporten nummer ett bland idrotter som jag själv utövar. I övrigt gillar jag att kolla på hockey. IK Oskarshamn har jag följt ända sedan division 3-tiden. Jag var med och startade Moore Support i slutet av 90-talet. Jag var sekreterare under den första tiden.

Andreas Einarsson har jobbat inom kärnkraftsbranschen under många år – som strålskyddstekniker och strålskyddsingenjör. Han arbetade på Forsmark mellan 2012 och 2018 – och dessförinnan jobbade han i USA och Kanada.

Numera är han utredningsingenjör inom strålskydd och dosimetri på OKG i Simpevarp, utanför Figeholm. Allt började med att han, under en period av arbetslöshet i början av 2000-talet, fick se en annons på Platsbanken, där det stod att OKG sökte strålskyddspersonal.

– Jag började på O1:an – och på den vägen är det.

–  Dessförinnan jobbade jag som sanerare på Scania och godshanterare på EB Logistik, säger Andreas Einarsson, som även har hunnit med att jobba för ett bowlingföretag under årens lopp, för att nämna ytterligare ett exempel.

– Jag har spelat bowling till och från – men ibland har det varit svårt. Jag kunde inte ta med mig kloten över till Nordamerika. Det hade blivit jättedyrt med frakten.

Nu har de rätta förutsättningarna för bowlingspel infunnit sig igen. Andreas Einarsson och hans lagkamrater tränar en gång i veckan.

– Seriespel brukar vi ha tre helger i rad – och sedan kan det vara serieuppehåll under tre helger. Olika tävlingar anordnas i regel under uppehållen, som man kan åka iväg på om man vill. Men det har inte blivit några sådana tävlingar för min del. Det är knappt någon härifrån som åker iväg längre. Det är inte alls som det var tidigare.

Vad är det roligaste med att spela bowling?

– För mig är det gemenskapen. Det slår allt. Och man kommer ifrån vardagen lite grann. Man möter mycket roligt folk i motståndarlagen. Det är ofta mycket skratt.

Jag måste passa på att fråga om en annan grej. När jag, i rollen som sportreporter på Nyheterna, klev in i bowlinghallen för drygt tio år sedan, så skrek spelarna ”sex på bordet”. Vad betyder det?

– Man skriker ”sex på bordet” när man har slagit strikar totalt sex gånger i följd, tillsammans med den som man spelar med. Det kan bli ”åtta på bordet” också – men ”sex på bordet” låter ju lite roligare.

Vad är det svåraste med att spela bowling?

– Det svåraste är koordinationen. Man ska ju göra exakt likadant varje gång. Det handlar om samma rörelser hela tiden. Det är bökigt att få till det. Det är absolut en fördel att ha bollkänsla.

Folk spelar på väldigt olika sätt, eller?

– Ja, det är egentligen som med vilken idrott som helst. Alla är vi unika.

Hur är det med kloten som man spelar med – det är en hel vetenskap, antar jag?

– Ja, det handlar om ytskikt och om hur själva klotet är uppbyggt inuti. De billigaste kloten ligger på cirka 1 200 kronor – och de dyraste kostar uppemot 3 000 kronor. Det är ingen billig sport. Och det räcker inte med att köpa ett klot per säsong om man ska hålla igång ordentligt. Jag har fem klot.

Slits kloten ut fort?

– Spelar du mellan åtta och tolv serier i veckan, så håller klotet i en säsong ungefär. Sedan börjar skillnaden bli rätt stor. Man kan renovera upp ett klot, man kan slipa om och så, men det blir inte riktigt detsamma som att köpa ett nytt.

Vad behöver man i övrigt?

– En väska till kloten och bra skor. De finare modellerna har en glidsko och en med vanlig gummisula.

– En nybörjarutrustning består ofta av en enklotsväska, ett nybörjarklot och ett par skor, säger Andreas Einarsson.

Han berättar också att förutsättningarna för bra bowlingspel har förbättrats avsevärt i bowlinghallen i Oskarshamn – i och med att Jimmie Sjöberg köpte in en ny oljemaskin strax innan jul.

– Den gamla oljemaskinen fungerade dåligt. Om vi ska tala ishockeyspråk, så var det som om IK Oskarshamn skulle spela på ospolad is i tre perioder. Nu har vi en annan oljeprofil. Bättre is, helt enkelt, för att fortsätta med hockeyjämförelsen, säger Andreas Einarsson.

– Ospolad is är en bra liknelse. En ny oljemaskin är en stor investering – men det var verkligen dags, säger Jimmie Sjöberg och fortsätter:

– Ska man utvecklas som bowlare så måste man kunna lägga olika oljeprofiler. Ska vi till en bortamatch där hemmalaget har en viss oljeprofil, så kan jag lägga den här hemma, så att vi kan träna på den innan den matchen. Sedan kan det skilja jättemycket – men man får i alla fall ett hum om hur det kommer att bli. Och det är väldigt bra.

Det är full fart i bowlinghallen, berättar han. Oskarshamns BK har tre lag totalt: ett a-lag, ett b-lag (med ungdomar) samt ett farmarlag (som lirar i division 3, precis som det andra Oskarshamnslaget BK Vinden).

I övrigt är det många privatsällskap som kommer till hallen och spelar.

– Det är vanligt med barnfamiljer, företag och pensionärer. På barnfamiljssidan går det väldigt bra. De brukar komma hit och köra några banor – och sedan äter de i restaurangen efteråt. Vi har många gymnasieungdomar och pensionärslag också – och ett golfgäng, som spelar golf på somrarna och bowling på vintrarna. OKG-seniorerna spelar också här. Vi ska dessutom vara med i idrottsskolan Kalle Hopp framöver, där elever i årskurs ett och två får prova på olika idrotter, berättar Jimmie Sjöberg, som har jobbat i bowlinghallen i 20 år ungefär.

Han tog över som ansvarig efter sin far, Thomas Sjöberg, som numera är pensionär.

Om du ska slå ett slag för bowlingen i allmänhet – vad är det roligaste med den här sporten?

– Gemenskapen. Alla kan spela – oavsett ålder, kön och färdigheter, säger Jimmie Sjöberg.

Individuella resultat i matchen mot BK Flax: Patrik Limegård 809 poäng (totalt, över fyra serier), Andreas Einarsson 809, Per K Linderoth 802, Robin Ekstam 773, Joakim Söder 771, Jakob Sandeen 762, Heikki Tolkki 581, Anders Ek 554 och Kurt Sundkvist 319.

Personligt / Andreas Einarsson

Ålder: 43 år.

Bor i: Kristineberg, Oskarshamn. Flyttade tillbaka till Oskarshamn från Östhammar 2018.

Familj: Exsambo och en 4-årig dotter.

Jobbar som: Utredningsingenjör inom strålskydd och dosimetri på kärnkraftverket.

Rekordserie i bowling: 289 poäng av 300 möjliga (totalt, över fyra serier).

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

redaktionen@oskarshamnsnytt.se

072-277 89 77

jimmiesjöberg002.png

Stans bästa bowlingspelare Jimmie Sjöberg, 42 år, har varit axelskadad under en längre tid – men han hoppas kunna göra comeback i Oskarshamns BK i höst.

andreaseinarsson002.png

43-årige Andreas Einarsson är en av de vassaste lirarna i Oskarshamns BK. Han har spelat bowling sedan han var 11 år

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS