Gillar du väggmålningarna i centrala Oskarshamn? Det kommer mera…

Gillar du väggmålningarna i centrala Oskarshamn? Det kommer mera…

2021-10-02 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Kommunens satsning på väggmålningarna i centrala Oskarshamn fick tummen upp av många.

Nu kan vi konstatera att det kommer mera.

Den nyheten släppte bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S) på en pressträff vid kulturhuset på lördagen.

Anton Sejnehed (S) är ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

1,5 miljoner kronor.

Så mycket lägger kommunens majoritetspartier – Socialdemokraterna och Moderaterna – på en ettårig extrasatsning inom kultur- och konstområdet nästkommande år, 2022.

”Det känns härligt med en omstart”

ANTON SEJNEHED (S), ORDFÖRANDE I BILDNINGSNÄMNDEN

– Vi satsar därmed lite extra jämfört med hur det var innan pandemin. Vi befinner oss i ett läge där vi kan öppna upp igen – och vi vill ta igen det som gick förlorat under nedstängningen. Det känns härligt med en omstart. Efterfrågan är stor nu. Många vill återigen umgås – och ta del av musik, kultur och konst.

– Från och med nästa år kan vi arrangera sommartorg, ambulerande blueskaféer och liknande. Vi tänker också att vi ska gå vidare med att satsa på olika former av konstnärlig gestaltning och utsmyckning.

Där kommer, exempelvis, de populära väggmålningarna, och elskåpsmålningarna, i Oskarshamn in i bilden.

”Vi är tydliga med att vi även vill sprida detta utanför centralorten”

ANTON SEJNEHED

– Vi är tydliga med att vi även vill sprida detta utanför centralorten. Det ska bli fler väggmålningar och det kan bli olika former av konstnärlig utsmyckning på olika platser, beroende på vad som passar sig och lämpar sig där. Men vi vet att det finns platser och det har kommit in önskemål om väggmålningar. Exakt hur många det blir, ja, det får vi se.

En del av extrasatsningen är öronmärkt för kulturen i förskolan, berättar Anton Sejnehed.

– Vi tycker att det är viktigt att även de minsta får konst- och kulturupplevelser. Vi ska också satsa mer på det som vi vet är populärt – kulturhuslördagarna. Vi vill höja nivån ett snäpp till. I dag hade vi ballongtillverkning. Framöver kan det exempelvis handla om inbjudna gäster, författarbesök, eller något annat inslag. Det blir fler arrangemang. Och det är viktigt med både upplevelser och skapande verksamhet, säger Anton Sejnehed.

Dela gärna artikeln: