Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Glad nyhet från Centerpartiet: Då tas beslutet om att bygga en ny hälsocentral i Mönsterås

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

MÖNSTERÅS

– Mönsterås är i stort behov en ny och ändamålsenlig hälsocentral. För mig och Centerpartiet är det en prioriterad fråga att den nya hälsocentralen byggs under den kommande mandatperioden.

Det säger Jens Robertsson, Mönsterås, som toppar Centerpartiets regionvalsedel för Högsby-Mönsterås-Oskarshamn.

”Enligt våra senaste uppgifter kommer regionfullmäktige att ta ett inriktningsbeslut om en ny hälsocentral i Mönsterås på sitt novembermöte”

ROLAND ÅKESSON (C), LEDAMOT I REGIONFULLMÄKTIGE

– Enligt våra senaste uppgifter kommer regionfullmäktige att ta ett inriktningsbeslut om en ny hälsocentral i Mönsterås på sitt novembermöte. Projektet har förankrats i majoritetens regionplan under den senaste mandatperioden. Centerpartiet har varit pådrivande. Mönsterås kommun har i samråd med Region Kalmar län tagit fram en detaljplan för den här centrala tomten utmed Södra Vägen. Detaljplanen är fastställd av kommunfullmäktige under november och har sedan dess vunnit laga kraft.  Regionen har avtal med kommunen om marken. Frågan har lyfts fram steg för steg under den senaste mandatperioden och efter ett inriktningsbeslut blir det en detaljerad planering av lokalerna och ekonomin. Därefter ska projektet lyftas in i regionens investeringsbudget, säger Roland Åkesson (C), som varit ledamot av regionfullmäktige sedan valet 2018.

”Viktigt”

– Jag vill understryka vikten av en ny tidsenlig hälsocentral i Mönsters. Frågan har diskuterats länge – men det är först under den senaste mandatperioden som det börjat hända något konkret. Genom de demografiska förändringarna blir det fler äldre och behovet av den nära vården ökar. Därför är det också viktigt att hälsocentralen i Blomstermåla är kvar och utvecklas, säger socialnämndens ordförande Håkan Spärlin (C).

”Hälsocentralen utgör navet i hälso- och sjukvården”

EMMY AHLSTEDT (C), ORDFÖRANDE I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSBEREDNINGEN I REGION KALMAR LÄN

– Hälsocentralen utgör navet i hälso- och sjukvården. Var och en ska ha en fast läkare som har koll på den enskilde patientens hälsa och andra eventuella vårdkontakter. Helheten spelar störst roll för patienterna och bara primärvården kan ta det helhetsansvaret. Då kan också de mest avancerade insatserna på sjukhusen lättare nå sin fulla potential, säger hälso- och sjukvårdsberedningens ordförande Emmy Ahlstedt (C).

”Fast bemanning”

– Hälsocentralerna ska ha fast bemanning med tillräckligt många allmänspecialister för att fylla befolkningens (de listades) behov. Det ska vara lätt att komma i kontakt med sin hälsocentral.

– När en ny hälsocentral byggs är det viktigt att lokalerna är ändamålsenliga och erbjuder en bra miljö både för medarbetare och patienter. Utrustning som är nödvändig för att bedriva en god primärvård ska finnas på plats. Det ska finnas utrustning som underlättar konsultationer med specialistvården. Man ska i många fall kunna vara på sin hälsocentral och tillsammans med sin fasta läkarkontakt gemensamt kunna konsultera en specialistläkare på något av sjukhusen. Det blir bekvämt för den enskilde och samtidigt effektivt för vården. Nära vård förutsätter modern utrustning och moderna lokaler, så att man också kan behålla och rekrytera personal. säger Emmy Ahlstedt.

Roland Åkesson (C), Jens Robertsson (C), Håkan Spärlin (C) och Emmy Ahlstedt (C). Foto: Centerpartiet
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS