Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Gravida utsattes för diskriminering och led stora ekonomiska förluster under pandemin – fackförbund stämmer staten

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Under pandemin förbjöd flera arbetsgivare gravida lärare att arbeta, med hänvisning till hälsorisker. Den graviditetspenning som sedan betalades ut av Försäkringskassan var (och är fortfarande) väldigt låg, något som Sveriges Lärare anser bryter mot EU-rätten och är diskriminerande. Sveriges Lärare stämmer därför den svenska staten, samtidigt som flertalet medlemsärenden även drivs på andra sätt.

”Sveriges Lärare gör allt vi kan för att våra medlemmar ska kompenseras för den inkomstförlust man gjorde på grund av den låga graviditetspenningen som gavs under coronapademin”, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare. 

Under pandemin förbjöd flera arbetsgivare gravida lärare att arbeta, med hänvisning till hälsorisker för den gravida och fostret. Under arbetsförbuden har de berörda medlemmarna fått graviditetspenning från Försäkringskassan. Graviditetspenningen är lägre än exempelvis sjukpenning. Arbetsgivarna gav heller ingen kompletterande ersättning, som vid sjukskrivning. Många förlorade tiotusentals kronor.

”Genom att företräda våra medlemmar som drabbats tar vi också chansen att tillsammans förbättra villkoren för gravida arbetstagare framöver. Att föra talan direkt mot staten, och inte enbart mot arbetsgivaren och Försäkringskassan, bedömer vi ökar chanserna för att våra medlemmar i slutändan ska få ekonomisk kompensation. Det ökar också möjligheterna att vi får till ett vägledande domstolsavgörande”, säger Åsa Fahlén. 

Hävdar könsdiskriminering

Enligt ett EU-direktiv om mödraskydd ska staten se till att gravida som förbjuds att arbeta, ska få behålla lönen eller få annan skälig ersättning. Den låga graviditetspenningen ledde till stora ekonomiska förluster för de medlemmar som förbjöds att arbeta, vilket förbundet hävdar innebär könsdiskriminering.

Sveriges Lärare har i några fall överklagat Försäkringskassans beslut om nivån på graviditetspenningen, och har i förvaltningsdomstol fått rätt i ett fall. Försäkringskassan har överklagat den domen.

”Sveriges Lärare går nu vidare för att vi anser att staten inte implementerat mödraskyddsdirektivet tillräckligt väl, men det kommer att vara upp till domstolarna att avgöra utgången. Om vi inte vinner har vi i alla fall tagit strid för det vi tycker är rätt och tydligt visat hur mycket gravida arbetstagare i Sveriges förlorar när de inte kan arbeta på grund av risker i arbetsmiljön”, säger Åsa Fahlén.

Försäkringskassans fasad
Fackförbundet Sveriges Lärare har i några fall överklagat Försäkringskassans beslut om nivån på graviditetspenningen, och har i förvaltningsdomstol fått rätt i ett fall. Domen har överklagats av Försäkringskassan. Foto: Försäkringskassan

FAKTA / GRAVIDITESPENNING

Försäkringskassan kan betala ut graviditetspenning till bland annat gravida som enligt arbetsmiljölagen förbjudits att arbeta. Graviditetspenningen kan betalas ut från arbetsförbudet till och med 11 dagar innan beräknat förlossningsdatum. Den är 77,6 % av högst 35 800 kr/månad (7,5 prisbasbelopp 2024). 

En lärare som tjänar 30 000 kr förlorar därmed nästan 7 000 kr/månad på att ha graviditetspenning, jämfört med att arbeta. Med en lön på 40 000 kr blir förlusten mer än 12 000 kr/månad. 

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS