Gudrun Brunegård (KD): Starka ord och beskyllningar från C förändrar inte verkligheten

Gudrun Brunegård (KD): Starka ord och beskyllningar från C förändrar inte verkligheten

2023-02-23 Av av ON Debatt

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

DEBATTARTIKEL

Det är en märklig värld vi lever i. Förra mandatperioden fick jag bannor av en ledande centerpartist, när jag ställde frågor till tidigare infrastrukturministern angående något som låg på Trafikverkets bord.

Nu blir jag anklagad av just centerpartister för att fara med lögn, när jag påtalar att infrastrukturministern i nuläget inte kan eller får ingripa i frågan om Trafikverkets förslag om att stänga av Stångådalsbanan några kilometer söder om ett nytt resecentrum vid den tänkta nya sträckningen av stambanan.

”Ministerstyre är förbjudet enligt svensk grundlag”

Gudrun Brunegård (KD), riksdagsledamot från Vimmerby

För folkbildningens skull vill jag nu klargöra att en minister inte kan eller får ingripa i ett ärende som bereds av ett statligt verk. Ministerstyre är förbjudet enligt svensk grundlag. Skulle ett statsråd tala om hur ett statligt verk borde agera skulle en KU-anmälan komma som ett brev på posten. Det borde Stihna Evertsson känna till, med sin långa politiska erfarenhet.

Men kanske de båda ledande centerpartisterna genom sina starka ord vill försöka avleda uppmärksamheten från den bristande framgång man under tidigare mandatperiod haft med att få gehör för Kalmar läns behov av fungerande tågförbindelser mot Stockholm via Stångådalsbanan i Linköping.

”Goda förutsättningar”

Nu pågår ett intensivt arbete på många plan för att få Trafikverket att ändra sina planer och rita in ett järnvägsspår som för Stångådalsbanan ända fram till den nya sträckningen av stambanan. Direktivet i samband med regeringens beslut den 23 december var ju att underlätta pendling och godstrafik, inte tvärtom.

Om alla goda krafter samverkar – inte minst över länsgränsen – så borde vi ha goda förutsättningar att lyckas. Kristdemokraterna i Kalmar län och Östergötland är överens, både på kommunal, regional och nationell nivå. Jag ser fram emot när Centern och övriga partier deklarerar detsamma.

Gudrun Brunegård (KD)

Riksdagsledamot

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln med dina vänner: