Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Gudrun Brunegård (KD): Starka ord och beskyllningar från C förändrar inte verkligheten

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

DEBATTARTIKEL

Det är en märklig värld vi lever i. Förra mandatperioden fick jag bannor av en ledande centerpartist, när jag ställde frågor till tidigare infrastrukturministern angående något som låg på Trafikverkets bord.

Nu blir jag anklagad av just centerpartister för att fara med lögn, när jag påtalar att infrastrukturministern i nuläget inte kan eller får ingripa i frågan om Trafikverkets förslag om att stänga av Stångådalsbanan några kilometer söder om ett nytt resecentrum vid den tänkta nya sträckningen av stambanan.

“Ministerstyre är förbjudet enligt svensk grundlag”

Gudrun Brunegård (KD), riksdagsledamot från Vimmerby

För folkbildningens skull vill jag nu klargöra att en minister inte kan eller får ingripa i ett ärende som bereds av ett statligt verk. Ministerstyre är förbjudet enligt svensk grundlag. Skulle ett statsråd tala om hur ett statligt verk borde agera skulle en KU-anmälan komma som ett brev på posten. Det borde Stihna Evertsson känna till, med sin långa politiska erfarenhet.

Men kanske de båda ledande centerpartisterna genom sina starka ord vill försöka avleda uppmärksamheten från den bristande framgång man under tidigare mandatperiod haft med att få gehör för Kalmar läns behov av fungerande tågförbindelser mot Stockholm via Stångådalsbanan i Linköping.

“Goda förutsättningar”

Nu pågår ett intensivt arbete på många plan för att få Trafikverket att ändra sina planer och rita in ett järnvägsspår som för Stångådalsbanan ända fram till den nya sträckningen av stambanan. Direktivet i samband med regeringens beslut den 23 december var ju att underlätta pendling och godstrafik, inte tvärtom.

Om alla goda krafter samverkar – inte minst över länsgränsen – så borde vi ha goda förutsättningar att lyckas. Kristdemokraterna i Kalmar län och Östergötland är överens, både på kommunal, regional och nationell nivå. Jag ser fram emot när Centern och övriga partier deklarerar detsamma.

Gudrun Brunegård (KD)

Riksdagsledamot

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS