Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Halverade vaccinleveranser från Astra Zeneca: Oklart när hela befolkningen i länet kan vara fullvaccinerad

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

Region Kalmar län fortsätter att använda Astra Zenecas vaccin trots larmrapporter från flera länder om svåra biverkningar efter covid-19-vaccinationer med nämnda vaccin.

Finns det en oro inom regionen? Den frågan ställer vår tidning under en digital pressträff med representanter från regionen på fredagen.

”Finns alltid biverkningar”

– Det finns alltid biverkningar som är kopplade till nya läkemedel. Vi följer Folkhälsomyndighetens och Läkemedelsverkets arbete och rekommendationer. Det är inget beslut som vi tar som egen region att genomföra ändringar, svarar planeringsdirektören Sofia Hartz.

Samtidigt har Astra Zeneca gått ut med information om att man halverar sina leveranser till EU under andra kvartalet i år.

Därmed finns det en risk för att den svenska vaccinationsplanen spricker.

”För att kunna uppfylla den planerade leveransen till EU tänkte Astra leverera vaccin från USA, Storbritannien och Indien. Enligt Bergström (vaccinsamordnaren Richard) kommer detta inte att gå på grund av exportförbud”, skriver SVT Text på fredagen.

”Kan inte svara”

När kan hela befolkningen i länet vara vaccinerad? Den frågan ställer vår tidning till regionen på den digitala pressträffen.

– Hade du frågat mig igår, så hade jag kunnat svara på det. Idag kan jag inte svara på det. Det jag kan säga är att vi startar i slutet av maj. Sedan beror det på hur leveranserna ser ut efter det. Vi har inte hela bilden klar för oss, säger Sofia Hartz.

Kan det dröja till slutet av året innan alla har fått vaccin?

– Jag kan inte svara på det just nu.

Fram till onsdagen den 10 mars hade sammanlagt 27 695 personer i vårt län fått den första vaccindosen.

13 168 personer hade dessutom fått den andra dosen och är därmed färdigvaccinerade.

Sammanlagt har 40 863 doser fördelats – och av dem som har fått vaccin är 26 274 folkbokförda i länet.

Folkhälsomyndighetens senaste veckouppdatering, som löper fram till den 7 mars, visar att 12,3 procent av dem som är över 18 år i länet hade fått den första vaccindosen. I riket som helhet var noteringen 8,3 procent.

6,7 procent i länet har även fått den andra dosen – motsvarande notering för riket var 3,9 procent.

Kalmar och Gotland i topp

Region Kalmar län och Gotland är de regioner som har lyckats vaccinera störst andel av sin befolkning.

I gruppen 90 år och äldre var det uppemot 88 procent i länet som hade fått den första dosen – och cirka 68 procent har dessutom fått den andra dosen. För landet som helhet var motsvarande siffror efter förra veckan 85 respektive 48 procent.

På särskilda boenden i länet har 91 procent av medborgarna fått båda vaccindoserna. För dem som har hemtjänst ligger noteringen på 57 procent.

”Begränsar oss”

– Vi är i startgroparna för att bredda vaccinationerna till fler grupper. Vi har resurserna att vaccinera, det enda som begränsar oss är vaccintillgången. Det senaste beskedet om minskade leveranser från Astra Zeneca har lett till att vi i dag fått ta ett omtag kring vaccinationsplanen, säger Sofia Hartz.

Under den innevarande veckan har de som är födda 1942–1944 fått brev med instruktioner om hur de ska boka sig för vaccination.

För att kunna vaccinera så många som möjligt på så kort tid som möjligt kommer tre vaccinationscentraler att öppna i länets tre största kommuner – Kalmar, Västervik och Oskarshamn.

Tanken är att man ska kunna vaccinera sig även på kvällar och helger.

I Kalmar blir det gamla stadsbibliotekets lokaler som kommer att användas och i Västervik blir det Bryggaren Teater & Konferens. I Oskarshamn är lokalen ännu inte klar.

Vaccinerar sin egen personal

I Kalmar och Västervik sker vaccinationerna i regionens regi. I Oskarshamn är det bolaget Idoc som, efter upphandling, tar hand om vaccinationerna.

I samtliga kommuner kommer vaccinationer att erbjudas vid hälsocentralerna eller vid de privata läkarmottagningarna inom Hälsoval Kalmar.

Region Kalmar län har också gjort upphandlingar som innebär att de allra största företagen i länet, som Scania i Oskarshamn och Södra Cell i Mönsterås, kommer att vaccinera sin egen personal.

FAKTA / VACCINATIONSPLANEN FÖR KALMAR LÄN

77–79-åringarna har under den här veckan fått informationsbrev om att de kommer att få vaccin från slutet av mars och framåt.

70–76-åringarna kommer att få vaccin från början av april och framåt.

60–69-åringarna och personer i resterande riskgrupper, 18–59 år, kommer att vaccineras från slutet av april och framåt.

18–59-åringar vaccineras från slutet av maj och framåt.

FOTO

REGION KALMAR LÄN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS