Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Handel Oskarshamn vädjar om att kommunen ska skrota förslaget om att återinföra p-avgifter

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Handel Oskarshamn har nu skickat in ett upprop, en vädjan, till kommunen, om att förslaget om att återinföra parkeringsavgifter i stan ska skrotas.

Hur kommer återinförda parkeringsavgifter i centrum påverka handeln?

Det undrar Handel Oskarshamn.

Följande brev har skickats in till kommunen, som en uppföljning på den namninsamling som överlämnades tidigare i år:

Beslutet att återinföra p-avgift i Oskarshamns stadskärna har sedan tidigare ifrågasatts av Handel Oskarshamns medlemmar genom ett upprop och en vädjan till Oskarshamns kommun. En namninsamling genomfördes och lämnades in till kommunen i början av mars.

Trots att ca 4 300 personer visat sitt stöd för vädjan, saknas fortfarande en återkoppling med den efterfrågade konsekvensanalysen – hur påverkas centrumhandeln av återinförd p-avgift?

Handel Oskarshamns medlemmar vill därför på nytt lyfta önskemålet om att få ta del av vilka underlag som ligger bakom beslut om återinförande.

  • Har utredningar och analyser gjorts som visar på att åtgärden inte kommer ha negativ effekt på flödet av människor in i stadskärnan, och följaktligen kunder i butiker?
  • Hur har beräkningen om att återinförandet kommer generera 2 miljoner i årliga intäkter gjorts?

Handel kan slås ut

Medlemmarna vill också belysa det faktum att Svensk Handel nu spår att tusentals butiker – upp till 2 av 3 – kan komma att slås ut.

Pandemin, inflation, energikostnader och hyreshöjningar har lett fram till ett oerhört känsligt läge för handeln i stort. Att i detta läge återinföra p-avgift i stadskärnan ger ytterligare en tröskel för kunderna att besöka centrumbutikerna när de istället kan handla såväl mat och förnödenheter som husgeråd och inredning på externområdet, och kläder och skor på nätet.

Idag har Handel Oskarshamn 66 medlemmar, varav endast ett fåtal ligger i externområden. Om vi är optimistiska och inte tror på den dystra prognosen att 2 av 3 butiker kommer duka under, utan att endast 5 av våra medlemmar i centrum får ge upp – och det i genomsnitt är 2 anställda i vardera butik, så innebär det 10 arbetslösa servicearbetare och 5 tomma lokaler som fastighetsägare kommer få stora problem med att fylla när stadskärnan urholkas allt mer. För varje enskild butik som tvingas lägga ner, har vi ytterligare ett tomt fönster, vilket knappast leder till en lustfylld shoppingupplevelse – och den negativa spiralen är ett faktum.

Det finns anledning att dra en parallell till Coop vid Österport i Visby – vid införd p-avgift sjönk omsättningen med 20%. Sker motsvarande här, innebär det 2-3 anställda på Coop Flanaden som får lämna sina tjänster.

Vidare är det även relevant att referera till Lucas Lodges uttalande på mötet på Hotel Post 2023-02-15 om att kommunen fått minskade intäkter som följd av att invånare har valt att duscha kortare och kallare. Om invånare väljer att duscha kortare och kallare för att spara några kronor nu i krisen, förefaller det rimligt – och högst troligt – att de även skulle välja externområde framför centrumhandel om det innebär att de slipper p-avgift där.

Slutligen finns även anledning att betona att den lojalitet som hittills präglat oskarshamnare, som gärna stöttar sina lokala favoriter nu riskerar att urholkas när pengarna tryter och fokus blir att spara pengar. Trenden är då att köpmönster förändras, och att kunden främst handlar där det är billigast blöjor, toapapper, bregott och liknande.

Och nej, det går kanske inte att bevisa att det är 5 kr/h för parkering som stjälper en butiks verksamhet. Men 5, 10 eller 15 kr/h är ytterligare ett skäl för kunder att inte komma till stadskärnan.  

Så vår fråga är om det verkligen är värt de förväntade 2 miljonerna in årligen? Vill man chansa på det? För även om vi inte kan bevisa att det var det som dödade Oskarshamns stadskärna, så är det precis så det kommer upplevas. Tack vare den usla timingen.

Föreningen Handel Oskarshamn vädjar härmed återigen till Oskarshamns kommun att inte återinföra p-avgift i stadskärnan.

Handel Oskarshamn genom Anders Karlsson, ordförande

Foto: Handel Oskarshamn

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS