Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Här är namnen på Sverigedemokraternas fullmäktigevalsedel i Oskarshamns kommun

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

På lördagen spikade Sverigedemokraterna namnen på fullmäktigevalsedeln inför valet i Oskarshamns kommun i höst.

Här hittar vi totalt 41 namn – och flera av dem är nya i det här sammanhanget.

Bland debutanterna finns, exempelvis, den före detta polisinspektören Anders Wijkman, som är elva på listan.

– Jag har jobbat inom polisen i 44 år – men jag har inte sysslat med politik tidigare. Förhoppningsvis kan jag bidra med något – och då tänker jag framför allt på infrastruktur- och trafiksäkerhetsfrågor. Men tryggheten är också viktig, säger han.

– Det känns mycket bra att Anders, som kan trafikfrågorna med mera, är med i laget. Han är väldigt kompetent, säger Sverigedemokraternas fullmäktigegruppledare Leif Axelsson.

Leif Axelsson (SD) tittar in i kameran
Leif Axelsson (SD). Foto: Peter A Rosén

”Det ska bli väldigt roligt”

MARKO RAISKIO, NY PÅ SVERIGEDEMOKRATERNAS FULLMÄKTIGELISTA

Bland nykomlingarna hittar vi även ingenjören Anders Svensson (sjua på listan) och den välkände egenföretagaren Marko Raiskio, som är femma på valsedeln.

– Jag har jobbat inom näringslivet i 25 år – och jag har aldrig ägnat mig åt politik, men det ska bli väldigt roligt. Jag ser verkligen fram emot det, säger Marko Raiskio.

Marko Raiskio (SD) tittar in i kameran
Marko Raiskio (SD). Foto: Peter A Rosén

– Marko har viktig erfarenhet från företagarvärlden. Och Sven-Arne bidrar med sin ekonomikunskap. Det är fantastiskt roligt att vi har kunnat bredda laget på det här sättet, säger Leif Axelsson.

”Det känns jättespännande”

SVEN-ARNE ERICSSON, NY PÅ FULLMÄKTIGEVALSEDELN

Ekonomen Sven-Arne Ericsson är åtta på valsedeln. Han beskriver sig själv som en ”jätterookie” inom politikens värld.

– Jag har inte varit jätteengagerad inom politiken tidigare – men det här känns bra. Det känns jättespännande, säger han.

Sverigedemokraterna fastställde valsedeln på en valkonferens som hölls i en av Sagabiografens salonger i centrala Oskarshamn under lördagsförmiddagen.

Här är hela listan:

1. Mattias Bäckström Johansson, riksdagsledamot

2. Leif Axelsson, verksamhetschef

3. Johanna Bäckström Wörmke, förvaltare

4. Jan Johansson, hälsocoach

5. Marko Raiskio, egenföretagare

6. Linda Ernström, personlig assistent

7. Anders Svensson, ingenjör

8. Sven-Arne Ericsson, ekonom

9. Peter Bohman, tandtekniker

10. Marie-Louise Svensson, lärare

11. Anders Wijkman, f.d. polisinspektör

12. Georgios Toris, polisinspektör

13. Chahanna Olsson, företagare

14. Jan Erlandsson, förrådsarbetare

15. Christer Banevi, arbetsledare

16. Bill Karlsson, f.d. ekonomichef

17. Carina Lindestål, undersköterska

18. Daniel Lundgren, säljare

19. Leif Holmberg, egenföretagare

20. Thomas Forsell, operatör

21. Crister Sandberg, chaufför

22. Urban Löthman, säljare

23. Anders Christersson, pensionär

24. Andreas Bäckström Wörmke, laboratoriechef

25. Marcus Karlsson, chaufför

26. Jan Berkeskär, polisman

27. Nils-Erik Jonsson, f.d. busschaufför

28. Laila Johansson, pensionär

29. Robert Wall, underhållsteknik

30. Michael Karlsson, byggnadsarbetare

31. Zaim Jelcinovic, läkare

32. Nils-Georg Erlandsson, f.d. åkeriägare

33. Ing Britt Svensson, undersköterska

34. Dan Bengtsson, företagare

35. Lennart Karlsson, pensionär

36. Bo Lennart Nilsson, lagerchef

37. Sandra Björnesjö Kuse, revisor

38. Torbjörn Schöttke, logistikarbetare

39. Mattias Öhlin, sanerare

40. Bertil Lennart Karlsson, industriarbetare

41. Erik Giessel, operatör

Flera sverigedemokrater tittar in i kameran
De elva första namnen på fullmäktigelistan: Peter Bohman (9), Marie-Louise Svensson (10), Leif Axelsson (2), Mattias Bäckström Johansson (1), Johanna Bäckström Wörmke (3), Linda Ernström (6), Marko Raiskio (5), Anders Wijkman (11), Jan Johansson (4), Anders Svensson (7) och Sven-Arne Ericsson (8).
Foto: Peter A Rosén
Ett antal sverigedemokrater står och pratar på ett möte
Leif Axelsson, Johanna Bäckström Wörmke, Linda Ernström, Marko Raiskio, Anders Wijkman, Sven-Arne Ericsson och Jan Johansson. Foto: Peter A Rosén

– Vi är stolta över det arbetet som har gjorts under den innevarande mandatperioden – och vi är stolta över att vi nu kan gå fram med den starkaste laguppställningen som vi någonsin har haft i Oskarshamns kommun. Vi har fler kandidater än någonsin – och vi kommer att addera fler till den här valsedeln. Det har kommit in en del sena kandidaturer. Vi har en bra bredd på listan, säger förstanamnet Mattias Bäckström Johansson, som även sitter i riksdagen som bekant.

”Vår ambition är att få till ett maktskifte i kommunen”

MATTIAS BÄCKSTRÖM JOHANSSON (SD)

– Vår ambition är att få till ett maktskifte i kommunen. Vi är det ledande oppositionspartiet. Vi lägger flest förslag i opposition – och vi ställer upp med den starkaste laguppställningen för att kunna få till ett maktskifte, tillägger han.

Mattias Bäckström Johansson (SD) tittar in i kameran
Mattias Bäckström Johansson (SD). Foto: Peter A Rosén

Sverigedemokraterna ger sig ut i valrörelsen under parollen ”Oskarshamn förtjänar bättre”.

Hur många mandat siktar ni på att ta?

– Vi har nio i dag – och vårt mål är i alla fall att vi ska ta två till, minst, svarar Leif Axelsson.

– Vi är helt övertygade om att dagens oppositionspartier kommer att ha en majoritet efter valet. Och det är dags för ett maktskifte. Det är inte acceptabelt att man lovar en sak innan valet och gör något annat efteråt, säger Mattias Bäckström Johansson, som bland annat konstaterar att Moderaterna gick till val på att få till ett maktskifte i kommunen för fyra år sedan, men efter valet satte sig Moderaterna i en koalition med Socialdemokraterna, som har varit kommunens största parti under mycket lång tid.

– Oskarshamn förtjänar bättre, betonar han.

Vilka partier vill ni samarbeta med i kommunen?

– Vi tänker framför allt på koalitionen som växer fram i riksdagen – ett konservativt block med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. På det nationella planet är även Liberalerna med i den diskussionen. Där kan man konstatera att den konstellationen redan i dag har majoritet i Oskarshamns kommun. Det hade varit möjligt med ett maktskifte i morgon – om det hade varit ingången. Men vi kan se att inte riktigt alla partier går till val på det eller driver på för det. Därför är det viktigt att vi växer, så att vi kan få till en förändring. Vi tänker framför allt föra samtal med Moderaterna och Kristdemokraterna – men Liberalerna är givetvis välkomna i de samtalen också, säger Mattias Bäckström Johansson.

SD, M, KD och L har 25 mandat tillsammans.

S, V och C har 24.

Fullmäktigemandaten i Oskarshamns kommun:

Socialdemokraterna 17 platser

Sverigedemokraterna 9

Moderaterna 8

Liberalerna 5

Vänsterpartiet 4

Kristdemokraterna 3

Centerpartiet 3

Den här kommunen är lite speciell, med tanke på att Liberalerna och Kristdemokraterna har en egen miniallians…

– Ja, kommunpolitiken är annorlunda på det sättet att den kanske är lite mer personberoende än politiken på nationell nivå. Men löftet till väljarna är viktigt. Flera borgerliga partier i kommunen har tidigare gått till val på att de vill kasta ut Socialdemokraterna – men efter valet har de i stället valt att samarbeta med dem. Att man har valt att samregera med dem är ett trovärdighetsproblem. Vi är den kraft som har mest förtroende. Vi har inte förhandlat bort vårt inflytande i några abrovinker, säger Mattias Bäckström Johansson.

Har ni pratat med M och KD på det lokala planet?

– Det försökte vi med redan inför – och efter – valet 2018. Vi försöker samverka med de partier där vi tycker att det finns en framkomlig väg. Vi är öppna för samtal med alla partier, men framför allt där vi kan se att vägen är mer framkomlig, säger Mattias Bäckström Johansson och nämner M, KD och L.

”Det ska finnas två tydliga alternativ för väljarna”

MATTIAS BÄCKSTRÖM JOHANSSON

– Vi kommer att försöka fördjupa samtalen. Vi tror att det är viktigt att det finns ett tydligt alternativ till det som Socialdemokraterna har visat upp. Jag tänker framför allt på den senaste mandatperioden. Det ska finnas två tydliga alternativ för väljarna. De ska veta vad de kan få efter valet – och att vi inte återigen får en situation där vissa partier säger en sak i valrörelsen för att sedan göra något annat efteråt.

– Det kommer inte att stärka den lokala demokratin. Det bidrar i stället till politikerförakt. Det är viktigt med två tydliga alternativ, säger Mattias Bäckström Johansson.

Vilka är de viktigaste frågorna för er på kommunnivå?

– Vi har bland de högsta kommunalskatterna i länet – men vi har inte den bästa skolan, vi har inte den bästa äldreomsorgen och vi har inte det bästa företagsklimatet. Vi är nästan inte bäst på någonting. Det är uppenbart att vi måste titta på hur kommunen kan använda pengarna på ett effektivare sätt, svarar Mattias Bäckström Johansson, som också betonar att Oskarshamn är en landsbygdskommun.

– Vi har rätt så stora yttertätorter – och det är viktigt att det finns kommunal verksamhet i hela kommunen. Man måste visa att man menar allvar och inte bara säga, schablonmässigt, att hela landet ska leva. Vi ska ha verksamhet i kommunens alla delar – och vi måste jobba med trygghetsbitarna.

”Oskarshamns kommun ska ha Sveriges bästa äldreomsorg”

LEIF AXELSSON (SD)

– Det handlar delvis om att man ska våga gå genom stan när det är mörkt en fredagskväll – utan att vara rädd för att bli sexuellt ofredad eller misshandlad. Vi måste stärka den fysiska tryggheten. Det handlar också om att man ska kunna gå till skolan med en bra känsla – och man ska få en bra äldreomsorg när man blir gammal. Det handlar också om att vara attraktiv för att få fler invånare och fler företag som vill etablera sig här. Vi måste göra mycket mer för företagsklimatet. Arenabygget och IK Oskarshamns SHL-avancemang är en viktig del i attraktivitetsbygget. Oskarshamn ska vara en kommun som man vill flytta till, säger Mattias Bäckström Johansson.

Socialnämndsledamoten Leif Axelsson säger att ”Oskarshamns kommun ska ha Sveriges bästa äldreomsorg”.

– Det sticker jag ut med. Det finns mycket att göra där, säger han.

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS