Här kan du se bilder som aldrig tidigare har visats offentligt

Här kan du se bilder som aldrig tidigare har visats offentligt

2020-11-03 Av av Oskarshamns-Nytt

Annons: Smålandshamnar

LÄNET

Persona galleri presenterar en unik utställning om den berömde filmfotografen Sven Nykvist. Galleriets ägare Jonas Hellberg har tillsammans med Nykvists son, Carl-Gustaf Nykvist, valt ut ett 20-tal bilder ur Nykvists privata fotoalbum, varav de flesta bilder tidigare aldrig har visats offentligt. Utställningen öppnar den 6 november, samtidigt som Kalmar Photo Art.

– Utställningen skildrar Sven Nykvists internationella karriär, men också den private, omvittnat blygsamme Sven Nykvist. Kontrasten mot hans parhäst, den dominante Ingmar Bergman, är stark, säger Jonas Hellberg som har kommit Sven Nykvist nära genom arbetet med utställningen.

– I 55 år stod Sven Nykvist bakom kameran till 123 filmer. Han riktade blicken och intresset mot andra människor. I den här utställningen vill vi istället rikta uppmärksamheten mot Sven, han är huvudpersonen och står i centrum, säger Jonas Hellberg.

Namnet på utställningen, Närbild på ljusets mästare, vill fånga det som gjorde Sven Nykvist unik.

”Nykvistare”

– Svens kännetecken var närbilderna, de långa tagningarna och framför allt hans mästerliga förmåga att fånga ljuset. I och med honom föddes begreppet ”Nykvistare” inom filmvärlden, vilket brukar sammanfattas som en närbild med två ansikten och en tekopp, berättar Jonas Hellberg.

Utställningen bygger på fotografier som har suttit i Sven Nykvists privata album. Flera av fotona som visas är världsunika, bland annat fotografiet då Nykvist blir uppvaktad på sin födelsedag i samband med en filminspelning i närvaro av skådespelarna Brad Pitt och Leonardo Dicaprio.

Ett annat är taget av honom själv vid Ingmar Bergmans hus på Fårö. På bilderna sitter en avslappnad Ingmar Bergman som för dagen fyller 70 år och blir uppvaktad av bland andra Bibi Andersson och Liv Ullman.  

– Arbetet med utställningen har pågått sedan i somras. Jag och Carl-Gustaf Nykvist har valt ut bilderna med stor ömhet och respekt. En del av bilderna är av helt privat karaktär, andra visar hans internationella stjärnstatus. Carl-Gustaf har delat med sig frikostigt av sin pappas livsverk och berättat om bildernas bakgrund, historier som jag har skrivit ned och nu vill förmedla vidare, säger Jonas Hellberg.

I utställningen visas också fler andra Nykvist-tillhörigheter. Jonas Hellberg har en privat samling föremål som han nu väljer att visa, däribland en registol som tillhört Sven Nykvists, en rad olika filmböcker, kontrastglas, manuskript och minnesalbum från filminspelningar.

En av de främsta

Sven Nykvist betraktas som en av världens absolut främsta filmfotografer. Under karriären filmade han 123 filmer, varav 24 i samarbete med regissören Ingmar Bergman. Han har belönats med flera prestigefyllda filmpris, varav de främsta är två Oscars-statyetter för bästa foto i Viskningar och rop 1973 och Fanny och Alexander 1982. Förutom med Ingmar Bergman samarbetade han med många andra berömda regissörer, såsom Woody Allan, Philip Kaufman, Roman Polanski, Andrej Tarakovski och Nora Ephron.

Utställningen pågår mellan den 6 och den 22 november. Utställningen innehåller bilder som är till försäljning. Det är ett exklusivt tillfälle.

Läs mer på www.personagalleri.se

FOTO

SVEN NYKVIST

Dela gärna artikeln: